Νέο υψηλό δεκαετίας κατέγραψε ο δείκτης τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.

Τον χορό των ανατιμήσεων έσυραν και πάλι τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια.

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι των 129,2 μονάδων του Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης για τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2011. Σε ετήσια βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 31,3%.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα πέρυσι, εξαιτίας των προβλημάτων στις καλλιέργειες και της ισχυρής ζήτησης.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω αύξησης 5% στις τιμές των δημητριακών που έφθασαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τον FAO.

Διαβάστε επίσης: Χειμώνας παγκόσμιας μάχης με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα

«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης παραγωγής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές» των δημητριακών, ανέφερε ο FAO.

Οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 9,6% φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή.

Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε αυξήσεις έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με τον FAO.

Ο FAO μείωσεελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισ. τόνους από 2,8 δισεκ. τόνους που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα.

Αυτό αντανακλά κυρίως τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή δημητριακών στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν την αυξανόμενη πρόβλεψη για την παραγωγή δευτερευόντων δημητριακών.

Η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ, αλλά θα υπολείπεται της προβλεπόμενης ζήτησης με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι προβλέψεις σε σχέση με τα αποθέματα, ανέφερε ο FAO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή