Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις υποδομές που περιλαμβάνει επενδύσεις αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, υλοποιώντας το πρώτο κομμάτι της μεγάλης οικονομικής ατζέντας του κόμματός του.

Το πακέτο θα διαθέσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια για τις μεταφορές, την ευρυζωνικότητα και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η υπογραφή του Μπάιντεν θα κάνει πραγματικότητα το εμβληματικό αυτό επενδυτικό εγχείρημα μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών της Ουάσιγκτον για την ανανέωση, συντήρηση και βελτίωση των υποδομών της χώρας που επιπλέον θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την τόνωση της οικονομίας όσο και τη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Υποδομές

Ο νόμος περί των υποδομών θα διαθέσει 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε δρόμους, γέφυρες και άλλα μεγάλα έργα. Θα επενδύσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικές και επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αναβαθμίσεων στην Amtrak. Θα διοχετεύσει 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας.

Ευρυζωνικότητα

Το σχέδιο επίσης θα διαθέσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της ευρυζωνικότητας, μια προτεραιότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού που άφησε εκατομμύρια Αμερικανούς έγκλειστούς στο σπίτι χωρίς αποτελεσματική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θα διαθέσει επίσης 55 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης και την αντικατάσταση των σωληνώσεων από μόλυβδο.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε βάθος πενταετίας. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να ξεκινήσουν πολλά μεγάλα έργα.

Κοινωνική ασφάλεια

Η ανανέωση των υποδομών εκπληρώνει ένα μέρος του οικονομικού οράματος του Μπάιντεν. Τη Δευτέρα, αναμένεται να υποστηρίξει το Κογκρέσο τις θέσεις του και να οδηγήσει σε έγκριση αυτού που οι Δημοκρατικοί βλέπουν ως ένα συμπληρωματικό πακέτο: μια επένδυση 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας και την πολιτική για το κλίμα.

Η Βουλή σκοπεύει να εγκρίνει την εκδοχή του για το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι προσπάθησε να συνδέσει τα σχέδια όσο το δυνατόν πιο στενά μεταξύ τους για να εξασφαλίσει ότι οι κεντρώες και οι προοδευτικές πλευρές του κόμματός της θα υποστήριζαν και τα δύο.

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να γιορτάσει την ψήφιση του σχεδίου για τις υποδομές με βουλευτές και από τα δύο κόμματα που βοήθησαν στη συγγραφή και ψήφισή του. Δεκαεννέα Ρεπουμπλικάνοι υπερψήφισαν το σχέδιο όταν το ενέκρινε η Γερουσία τον Αύγουστο, και 13 εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το υποστήριξαν όταν το ενέκρινε η Βουλή στις αρχές αυτού του μήνα, ενώ αρκετοί βουλευτές του αναμένεται να παραστούν στην υπογραφή του νομοσχεδίου.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που υποστήριξαν το μέτρο έχουν αντιμετωπίσει κριτική ή ακόμη και απειλές θανάτου για τις ψήφους τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή