
Τα βασιλικά κοσμήματα εδώ και πολύ καιρό είναι ένα «καυτό» εμπόρευμα στο μπλοκ δημοπρασιών και οι πρόσφατες πωλήσεις των βραχιολιών με διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας και τα μενταγιόν που ανήκουν στη βασίλισσα Βικτώρια, αποδεικνύουν ότι η τάση για βασιλικό glam ήρθε για να μείνει.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια διακεκριμένη ομάδα κοσμημάτων που ανήκαν στους Ρομανόφ έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το σετ των βασιλικών κοσμημάτων που βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1917 πουλήθηκαν για 883.641 δολάρια στον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη στις 10 Νοεμβρίου. Η εξαμηνιαία πώληση κοσμημάτων προσέφερε μια καρφίτσα από ζαφείρι και διαμάντια, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια που κάποτε ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Maria Pavlovna — η θεία του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β’. Η παρτίδα πωλήθηκε για σχεδόν διπλάσια εκτίμηση των 480.000 Ελβετικών φράγκων. Ο νέος ιδιοκτήτης των κοσμημάτων της οικογένειας Ρομανόφ έκανε τις προσφορές του μέσω τηλεφώνου και επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος.
View this post on Instagram
Για το ιστορικό πλαίσιο, η Pavlovna κατάφερε να δραπετεύσει από τη Ρωσία το 1919 και πέθανε στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο. Πριν φύγει, τα κοσμήματα βρέθηκαν στα χέρια του Βρετανού διπλωμάτη Albert, Henry Stopford. Σύμφωνα με το Reuters, ο Stopford στάλθηκε για να συλλέξει κρυφά τα κοσμήματα από το σπίτι της Μεγάλης Δούκισσας, το παλάτι Βλαντιμίρ 360 δωματίων, προτού λεηλατηθεί από επαναστάτες. Ο Stopford μπόρεσε να μπει από μια πλαϊνή πόρτα από τον μεγαλύτερο γιο της δούκισσας Boris, να αποσυναρμολογήσει τα κοσμήματα και να διπλώσει τα κομμάτια τους σε παλιά εφημερίδα για να τα προστατεύσει.
Μετά την επίσκεψή του το 1917, ξεκίνησε για το Λονδίνο μεταφέροντας μέχρι και 244 κοσμήματα της δούκισσας που κατατέθηκαν σε τράπεζα για φύλαξη. Τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν πέρασαν στην κόρη της, πριγκίπισσα Έλενα της Ελλάδας και της Δανίας. Τα εντυπωσιακά κομμάτια διατηρήθηκαν στην οικογένεια για αρκετό καιρό μέχρι που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2009. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοπρασίας, η «Ευρωπαϊκή πριγκιπική οικογένεια» που έκανε την πρώτη αγορά της παρτίδας είναι επίσης οι πρόσφατοι πωλητές των κοσμημάτων.
View this post on Instagram


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.