Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι Αμερικανοί ξεκίνησαν νωρίς τις γιορτινές αγορές τους για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε άδεια ράφια. Έτσι, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% δίνοντας ώθηση στην οικονομία στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.

Επίσης, με βάση την ανάλυση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκαν σε 0,8% έναντι 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 1,4% τον Οκτώβριο. Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαινόταν από πτώση 0,1% μέχρι αύξηση 2,8%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε ποσότητα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Η δε αύξηση της αξίας των πωλήσεων συνδέεται και με τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στις τιμές των οχημάτων λόγω του περιορισμού στις παραδόσεις που δημιουργεί η έλλειψη ημιαγωγών.

«Η περιορισμένη προσφορά παράλληλα με την προτροπή από την πλευρά των εμπόρων προς τους καταναλωτές να ξεκινήσουν νωρίς τις γιορτινές αγορές μπορούν να δώσουν ώθηση στις δαπάνες», σχολίασε ο Σαμ Μπούλαρντ, ανώτερος οικονομολόγος στο Wells Fargo στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. «Ανεξάρτητα από αυτό, οι εορταστικές πωλήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειώσουν ρεκόρ σε σχέση με πέρσι, ακόμα και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις παραδόσεων πρώτων υλών στα εργοστάσια και των τελικών προϊόντων στα καταστήματα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βουτιά στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Οι δομικές πωλήσεις, δηλαδή, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των τροφίμων, αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Οκτώβριο μετά το αντίστοιχο 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Η εξασθένηση της έξαρσης κρουσμάτων Covid μετά το καλοκαίρι συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εξέλιξη του δείκτη λιανικών πωλήσεων έρχεται να προστεθεί στο κάδρο με τις άλλες παραμέτρους της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα στην επιτάχυνση των υπηρεσιών και στην αύξηση της απασχόλησης τον Οκτώβριο, συνθέτοντας μια αισιόδοξη εικόνα μετά το 2% της ανάπτυξης το προηγούμενο τρίμηνο, τι χαμηλότερο ποσοστό σε διάστημα μεγαλύτερο από έναν χρόνο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ- Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αυξήσεις των εργαζομένων

Οι προσλήψεις συνοδεύονται από αυξήσεις μισθών με τις εταιρείες να προσπαθούν να δώσουν κίνητρο προκειμένου να καλύψουν 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας που καταγράφονταν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός εξανεμίζει το κέρδος για τους εργαζομένους, γεγονός το οποίο  βύθισε τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 10ετίας στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι η πτώση αυτή θα υπονομεύσει τις καταναλωτικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι άλλες παράμετροι διαμόρφωσης του δείκτη ήταν ψηλά. Ενδεικτικά, οι Αμερικανοί αποταμίευσαν τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή