Εκτόνωση του ράλι στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ οδηγούν σε ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.

Η δυναμική πίσω από το ράλι έχει ενισχύσει τα στοιχήματα για τιμές στα 100 δολάρια το πετρέλαιο το βαρέλι.

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή με όλα τα μέτρα, αλλά μια ανάπαυλα από το ράλι των τιμών θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της.

«Σε αντίθεση με τις ελπίδες που εκφράστηκαν στη Γλασκόβη στο COP26, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου».

Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική αναζωπύρωση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, πρόσθεσε η ομάδα.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύθηκαν στα 82,78 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης στο Λονδίνο, αυξημένα κατά περίπου 0,9%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 81,48 δολάρια, κατά 0,7% υψηλότερα.

Ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2022.

Ενίσχυση της προσφοράς

Από την πλευρά της προσφοράς, ο όμιλος είπε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν μόνο τα 400.000 βαρέλια αυτής της αύξησης.

Η Σαουδική Αραβία και η ηγέτιδα χώρα εκτός του ΟΠΕΚ η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 330.000 βαρέλια ημερησίως από την αύξηση, σύμφωνα με τους στόχους τους στον ΟΠΕΚ+.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρόκειται η καθεμία να αντλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο IEA.

Η υπηρεσία ενέργειας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα για το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 99,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια