Με διπλάσια ταχύτητα από τον στόχο που είχε ορίσει η Τράπεζα της Αγγλίας έτρεξε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στη Βρετανία.

Διαμορφώθηκε στο 4,2%, σε υψηλό δεκαετίας, ενώ και τους δύο προηγούμενους μήνες κινήθηκε πολύ υψηλότερα από τον στόχο της BofE.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν για τον Οκτώβριο 3,9%.

Η BofE διατήρησε τα επιτόκια σταθερά μέσα στον μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών επενδυτών ότι θα γινόταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αύξανε τα επιτόκια μετά την πανδημία.

Η Τράπεζα βρίσκεται στις συμπληγάδες του επίμονου πληθωρισμού και της χαλάρωσης των ρυθμών ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τις πιέσεις που δέχονται οι συνθήκες εργασίας. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η BofΕ δέχεται μεγαλύτερη πίεση για αποφάσεις μέσα στον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία – Νέο ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας

Η BofE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρήσει την αυξητική τροχιά και θα φτάσει κοντά στο 5%, την άνοιξη του 2022, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2023, όσο ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εξασθενεί και η ζήτηση για προϊόντα θα υποχωρεί.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Σάμιουελ Τομπς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η άνοδος του γενικού δείκτη τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2011, οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 12,2% του ανώτατου ορίου τιμής της Ofgem (σ.σ.: Ρυθμιστής Ενέργειας στη Βρετανία)», σημείωσε, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 3,0% από μήνα σε μήνα τον Οκτώβριο, αλλά μειώθηκαν ελαφρώς έναν χρόνο πριν, με αποτέλεσμα η επίδρασή τους στον πληθωρισμό να αυξηθεί κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Ο πληθωρισμός του ΔΤΚ των τροφίμων αυξήθηκε επίσης στο 1,2%, από 0,8%, κλείνοντας τη διαφορά με τις τιμές παραγωγού».

Η Σάρα Κόουλς, αναλύτρια οικονομικών στο Hargreaves Lansdown είπε ότι τα δεδομένα αυξάνουν τον κίνδυνο η Τράπεζα της Αγγλίας «να μπει στη μάχη του πληθωρισμού και να δείξει τα δόντια της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή