Καθησυχαστικός απέναντι στην αγορά ότι τελικά δεν θα λείψει η γαλοπούλα από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και συνεπώς από το τραπέζι των καταναλωτών εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κραταιού Βρετανικού Συμβουλίου Πουλερικών (BPC), Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θια υπάρχουν «οπωσδήποτε» αρκετές γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα.

Η δήλωση αυτή ήρθε στο παραπέντε της προθεσμίας για την πρόσληψη χιλιάδων εποχικών εργαζομένων από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθ, περίπου οι μισές από τις διαθέσιμες βίζες έχουν ληφθεί, αριθμός ο οποίος κρίνεται οριακά επαρκής.

Λιγότερες επιλογές σε τελικό προϊόν

Ωστόσο, το περιορισμένο προσωπικό δεν επιτρέπει να καλυφθούν όλες οι γραμμές επεξεργασίας στα σφαγεία, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν λιγότερες επιλογές στη μορφή του τελικού προϊόντος.

Διαβάστε επίσης: Προετοιμαστείτε για δύσκολα Χριστούγεννα – Γιορτές χωρίς… γαλοπούλες και με τεράστιες ελλείψεις

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του κλάδου, χρειάστηκε να εξορθολογιστούν τα προϊόντα και να μειωθεί η ποικιλία προκειμένου να καλυφθεί το ζητούμενο που είναι να υπάρχει γαλοπούλα στις απαραίτητες ποσότητες στην αγορά. Έτσι, θα δοθεί έμφαση σε ολόκληρες γαλοπούλες και σε δύο συγκεκριμένες επεξεργασίες τεμαχισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μήνες πιέσεων, η κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανόνες μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι έχουν αλλάξει λόγω Brexit, επιτρέποντας να διατεθούν 5.500 βίζες για αλλοδαπούς εργαζόμενους ως προσωρινό μέτρο για να καλυφθούν οι ανάγκες της πτηνοτροφίας σε προσωπικό ενόψει της αυξημένης ζήτησης των γιορτών.

Το BPC υπολογίζει ότι έχουν υποβληθεί 2.500 έως 3.000 αιτήσεις και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει τώρα να φτάνουν.

Οι αριθμοί, βέβαια, είναι πολύ χαμηλότεροι από τις 5.500 βίζες που ζητήθηκαν – αριθμός που η βιομηχανία είχε υπολογίσει ότι χρειαζόταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, από τη μια η μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων πτηνών και από την άλλη το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό από τοπικούς εποχικούς εργάτες της ΕΕ που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κλάδος μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει.

Ζήτηση για κατεψυγμένες γαλοπούλες

Πάντως, οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν αρχίσει όπως φαίνεται να… κάνουν τα κουμάντα τους. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar οι πωλήσεις κατεψυγμένων πουλερικών ήταν αυξημένες κατά 27% σε ετήσια βάση στις τέσσερις εβδομάδες έως την 31η Οκτωβρίου, με τους Βρετανούς να ξοδεύουν επιπλέον 6,1 εκατ. λίρες (περίπου 7,1 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή