Αυξήσεις μισθών προανήγγειλε για τον επόμενο Μάρτιο στη Βρετανία η μεγάλη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Lidl – λειτουργεί ήδη περισσότερα από 850 καταστήματα εκεί και φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 1.000 έως τα τέλη του 2023. Συγκεκριμένα, τα Lidl θα αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο για τους εργαζομένους σε καταστήματα εκτός Λονδίνου (στην πρωτεύουσα πληρώνονται περισσότερο) στις 10,10 στερλίνες (12,02 ευρώ), πράγμα που σημαίνει ότι για τους πιο έμπειρους υπαλλήλους το ωρομίσθιο θα φθάσει τις 11,40 στερλίνες (13,56 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: Βρετανία – Νέο ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας

«Τα Lidl αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των συναδέλφων που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας», δήλωσε στο BBC η Ναν Γκίμπσον, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Βρετανίας. Θα γίνει λοιπόν, με τις αυξήσεις αυτές η Lidl η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε ό,τι αφορά τις αμοιβές που δίνει στους εργαζομένους της.

Νωρίτερα την χρονιά που διανύουμε τα Morrisons έγιναν τα πρώτα σούπερ μάρκετ που ανέβασαν το κατώτατο ωρομίσθιο πάνω από τις 10 στερλίνες (11,89 ευρώ) στη Βρετανία. Τα Lidl κάνουν «ρελάνς», αλλά έχουν τον χρόνο τα Morrisons να βγουν ξανά μπροστά, καθώς η περίφημη «έλλειψη ταλέντων», που αντιμετωπίζει μετά το Brexit και κυρίως την τελευταία διετία της πανδημίας η Βρετανία δεν αφορά μόνο τα «λευκά κολάρα» του Σίτι του Λονδίνου αλλά και τα «μπλε κολάρα» της εργατικής τάξης (working class), όπως ακομπλεξάριστα εξακολουθούν να την ονομάζουν οι Βρετανοί.

Μεγάλη προσφορά εργασίας

Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση της εταιρείας, «από το Μάρτιο του 2022 το κατώτατο ωρομίσθιο εκτός Λονδίνου θα αυξηθεί από τις 9,50 στις 10,10 στερλίνες και στην περιοχή της πρωτεύουσας από τις 10,85 στις 11,30 στερλίνες (13,45 ευρώ), με τους εργαζομένους να κερδίζουν ουσιαστικά πάνω από 11,40 στερλίνες (13,57 ευρώ) και 12,25 στερλίνες (14,58 ευρώ) αντίστοιχα, ανάλογα με το εύρος των υπηρεσιών τους».

Η Lidl ανακοίνωσε τις αυξήσεις αποδοχών την Τρίτη, λίγο αφότου είχαν δημοσιοποιηθεί τα επίσημα στοιχεία για τη βρετανική αγορά εργασίας που έδειξαν ότι οι Βρετανοί εργοδότες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο για να βρουν εργαζομένους ώστε να καλύψουν θέσεις κυρίως στους τομείς της φιλοξενίας και των λιανικών πωλήσεων. Οι κενές θέσεις εργασίας έφθασαν στο νέο επίπεδο-ρεκόρ του 1,17 εκατομμυρίου τον Οκτώβριο, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 400.000 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Lidl διευκρίνισε ότι η κίνησή της αντιστοιχεί σε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων άνω του 6% για κάποιους. Αύξηση που ίσως καλύψει εκείνη του τιμαρίθμου (διότι μεσολαβεί ένα τετράμηνο μέχρι το Μάρτιο). Μόλις σήμερα, Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 4,2% σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν το Σεπτέμβριο.

Οξύς ο ανταγωνισμός

Οι Βρετανοί εργοδότες έχουν εμπλακεί σε ένα πρωτοφανή ανταγωνισμό μεταξύ τους, πλειοδοτώντας σε μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους. Το κατώτατο ωρομίσθιο στη χώρα για τους άνω των 23 ετών θα αυξηθεί από τον Απρίλιο του 2022 από τις 8,91 στερλίνες (10,59 ευρώ), που είναι σήμερα, στις 9,50 στερλίνες (11,29 ευρώ). Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ήδη ο Πραγματικός Μισθός Διαβίωσης (Real Living Wage), το μέσο ωρομίσθιο εν προκειμένω που καταβάλλουν περίπου 9.000 εργοδότες σε ολόκληρη τη Βρετανία, έχει ήδη αυξηθεί από τις 9,50 στις 9,90 στερλίνες (11,77 ευρώ).

Όσο για τους ανταγωνιστές της Lidl, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε το BBC, η Tesco και η Aldi πληρώνουν σήμερα 9,55 στερλίνες την ώρα (11,35 ευρώ) κατά μέσον όρο τους εργαζομένους που απασχολούν, ενώ η Sainsbury’s, η Waitrose και η Co-op πληρώνουν 9,50 στερλίνες (11,29 ευρώ) και η Asda 9,18 στερλίνες (10,91 ευρώ).

«Δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές»

Η Lidl διευκρίνισε ότι οι εξαγγελθείσες αυξήσεις μισθών θα αυξήσουν το λειτουργικό της κόστος κατά 18 εκατ. στερλίνες ετησίως (21,39 εκατ. ευρώ) και τις εντάσσει στο πλαίσιο του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου στη βρετανική αγορά. Η υπεύθυνη εργατικού δυναμικού Ναν Γκίμπσον δεν έκρυψε ότι η εταιρεία της δυσκολεύεται για να βρει ταλέντα και ότι ανταγωνίζεται όχι μόνο με τις ομοειδείς εταιρείες λιανικών πωλήσεων αλλά και με άλλους κλάδους στη βρετανική αγορά.

Ερωτηθείσα, τέλος, από το BBC αν το κόστος των αυξήσεων που θα χορηγήσει στους εργαζομένους θα επιχειρήσει να το μετακυλίσει στις τιμές των προϊόντων, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν αναμένουμε να περάσει αυτό στους καταναλωτές με τη μορφή αυξήσεων των τιμών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή