
Την επιρροή της στους διεθνείς οργανισμούς ενισχύει συνεχώς η Κίνα, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ρευστότητα της, κάτι που ακολούθως αυξάνει και το πολιτικό-διπλωματικό της εκτόπισμα.
Με πάνω από 66 δισ. δολάρια, η Κίνα ξεπέρασε ήδη την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εισφορών και δωρεών προς το δίκτυο των διεθνών οργανισμών και των αναπτυξιακών τραπεζών, μέσω των οποίων μοιράζονται κάθε χρόνο περίπου 200 δισ. δολάρια σε επιδοτούμενα δάνεια προς τις φτωχότερες χώρες.
Αν και η ίδια η Κίνα εξακολουθεί να λαμβάνει δάνεια και βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς δωρητές παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Center for Global Development, που παρουσιάζει το Reuters.
Το γνωστό think tank υποστηρίζει πως ο ρόλος του Πεκίνου ως κορυφαίου δωρητή, μετόχου και εμπορικού εταίρου στους διεθνείς οργανισμούς, του χαρίζει «μοναδική θέση επιρροής».
«Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή (και δημοσιότητα) στο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων του Belt and Road (ήτοι του νέου Δρόμου του Μεταξιού) και πολύ λιγότερο στο συνεχώς αυξανόμενο αποτύπωμα της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρις, του think tank που μελέτησε το ρόλο της χώρας σε 76 διεθνείς οργανισμούς.
Για παράδειγμα στους κόλπους του ΟΗΕ και των επιμέρους προγραμμάτων του, όπως το World Food Program και το UN Development Program, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη μετά τις ΗΠΑ έχει εξελιχτεί στον πέμπτο κυριότερο δωρητή.
Η διαπίστωση της ενίσχυσης της επεμβατικής επιρροής της Κίνας έχει προφανώς προκαλέσει νευρικότητα στις ΗΠΑ, ειδικά δε, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε μια… ελεγχόμενη ένταση, όμως ο κ. Μόρις εκτιμά πως ο αυξημένος ρόλος της Κίνας δεν είναι απαραιτήτως ανησυχητικός. «Δεν πρέπει απαραιτήτως να το εκλαμβάνουμε ως απειλή. Είναι καλύτερο για όλους να έχουμε την Κίνα να δουλεύει… μέσα στο σύστημα και όχι έξω από αυτό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια