Τον Μάρτιο του 2023 αναμένονται οι προσκλήσεις των απαραίτητων έργων και δράσεων για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Έως τότε – εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα – θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες όπως επίσης οι διαδικασίες έγκρισης του ΕΣΠΑ καθώς και η οικοδόμηση του εργαλείου της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που εκτιμάται ότι θα έχει εγκριθεί τον Ιανουάριου του 2023.

Τι έχει γίνει όμως, από το περασμένο καλοκαίρι έως σήμερα; Καταρχάς πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις: στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, μελετητών και χορηγών, στις 2 Νοεμβρίου μεταξύ μελετητών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και στις 3 Νοεμβρίου η δεύτερη συνάντηση των βασικών συντελεστών υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Οι μελέτες

Όσο για τις μελέτες και τα προγράμματα υπεγράφησαν έξι από τις 14 μελέτες που απαιτούνται για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Ειδικότερα, στις 22 Οκτωβρίου 2021 ανατέθηκαν δύο συμβάσεις για την εκπόνηση της συνοδευτικής μελέτης εξειδίκευσης του Master Plan και του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό από την εταιρεία «ΕΤΑΜ Ανώνυμη Εταιρεία Συμβουλευτικών και Μελετητικών Υπηρεσιών».

Η πρώτη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η δεύτερη στα τέλη Αυγούστου. Την ίδια ημέρα υπεγράφησαν και οι δύο συμβάσεις μελετών που αφορούν την πολεοδομική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Αφορούν στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Οι μελέτες για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας και αναμένεται να δημιουργήσουν τις βάσεις για το μέλλον των περιοχών που επλήγησαν. Αντικείμενο των μελετών είναι η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας. Στην περίπτωση των δύο περιοχών επιλέχθηκε η εκπόνηση ΕΠΣ – όπως συνέβη και μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής – λόγω της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού εξαιτίας των κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που είχαν ως κύρια αφετηρία τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, αλλά συνδέονται και με την απουσία ήδη θεσμοθετημένου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η κάθε μελέτη για τα ΕΠΣ περιλαμβάνει την κύρια μελέτη (χωροταξική-πολεοδομική), την προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Για την προσωρινή οριοθέτηση των υδατορεμάτων θα γίνει αυτοτελής μελέτη. Τα δύο ΕΠΣ, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών.

Επίσης, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκπόνηση των μελετών Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Νέο Δάσος της Βόρειας Εύβοιας και Στρατηγικού Σχεδιασμού Marketing για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Βόρειας Εύβοιας στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού. Και οι δύο έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 10 μήνες. Την 1 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και η πρόταση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» προκειμένου να ξεκινήσουν μαθητικές εκδρομές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην περιοχή.

Εκκρεμεί ακόμη η ανάθεση άλλων οκτώ μελετών, δηλαδή του συνολικού Master Plan και των μελετών για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας, για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη, για τις υποδομές, την ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα, τα κοινωνικά δίκτυα, το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό και για την καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report). Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green