Το 2020, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στην ΕΕ μειώθηκε κατά το ποσοστό ρεκόρ του 8%  σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί από τότε που μετράται ο σχετικός δείκτης και οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κυβερνητικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία των ανθρώπων και οι μη βασικές οικονομικές δραστηριότητες επηρέασαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών παρατηρήθηκαν για τα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» (-38% σε σύγκριση με το 2019), τα «Ένδυση και υπόδηση», «Μεταφορές» και «Αναψυχή και πολιτισμός» (όλα -17%). Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (+3%) και στις «Επικοινωνίες» (+2%).

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained .

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αφιερώθηκε σε «Στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», καθιστώντας το το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, μπροστά από το «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» ( 15%) και «Μεταφορές» (12%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Μάλτα (22%), την Κροατία (16,2%), την Ισπανία (15,8%), την Ελλάδα (15,6%) και την Κύπρο (14,1%).

Λιγότερο μειώθηκαν αντιθέτως στη Σλοβακία (2,3%), τη Δανία (2,4%), τη Λιθουανία (2,8%) και την Πολωνία (3,3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
Διεθνή |

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;

Παρότι η Ουκρανία το έχει ζητήσει επισήμως και δυτικοί ηγέτες το έχουν υποστηρίξει, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Διεθνή |

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι

Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»