Δριμεία κριτική στη βρετανική κυβέρνηση για ανεπαρκή οργάνωση και προετοιμασία απέναντι στην πανδημία που άφησε εκτεθειμένη την κοινωνία, την οικονομία και ζωτικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, ασκεί έκθεση του ελεγκτικού οργάνου National Audit Office (NAO).

Η έκθεση-κόλαφος επισημαίνει πως οποιαδήποτε μαθήματα είχαν προκύψει από παλαιότερες ασκήσεις προσομοίωσης κρίσεων και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της Covid-19, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα η αντίδραση των υπουργείων να είναι ανεπαρκής.

«Αν και η κυβέρνηση είχε (στο συρτάρι) σχέδια για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας γρίπης, δεν ήταν τελικά προετοιμασμένη για μια πανδημία όπως αυτή που προκάλεσε η Covid-19 και δεν έμαθε από τα σημαντικά μαθήματα που προέκπταν από τις ασκήσεις προσομοίωσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η πανδημία φώτισε το πόσο ευάλωτο είναι το όλο σύστημα των εκτάκτων αναγκών, σχολιάζει η έκθεση, καθώς σχέδια υπήρχαν, αλλά αποδείχτηκαν ανεπαρκή για το ύψος της πρόκλησης και δη, για τομείς όπως η παιδεία (τα σχολεία) και η αγορά εργασίας (πχ για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η τηλεργασία), ενώ υπήρχε περιορισμένη επόπτευση στη δρομολόγηση των σχεδίων.

Παράλληλα η έκθεση του NAO επισημαίνει πως μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού ξόδευε χρόνο και ενέργεια για την προετοιμασία του Brexit, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να καθυστερήσουν να ασχοληθούν με την πανδημία.

«Η πρόκληση που υπήρχε για την κυβέρνηση εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο έχει τελικά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις ή σοκ ταυτόχρονα» τονίζει χαρακτηριστικά με την έκθεση να περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων προτάσεων για τη βελτίωση της προετοιμασίας του δημοσίου τομέα και τη διαχείριση κινδύνου από το υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα