Αύξηση σημειώνει τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, η οποία όμως παραμένει υπό πίεση από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ευρώπης αλλά την πιθανότητα η Ιαπωνία να προχωρήσει σε απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών της αποθεμάτων πετρελαίου, δημιουργούντας ανησυχίες για υπερπροσφορά αλλά και χαμηλή ζήτηση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο στις αρχές της διαπραγμάτευσης, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου.

Η τάση άλλαξε και στις 10:07 ώρα GMT, το Brent σημείωσε άνοδο 31 σεντς, ή 0,4%, στα 79,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο είχε κέρδη 34 σεντς, ή 0,5%, στα 76,28 δολάρια.

Η προοπτική εθνικών lockdown στην Ευρώπη έχει εγείρει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, δήλωσε ο Tάμας Βάργκα, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates στο Λονδίνο. Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο νωρίς στη συνεδρίαση, συμβάλλοντας στην απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, πρόσθεσε.

Το δολάριο ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε κοντά στο υψηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, καθιστώντας το αργό σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική της απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) διατήρησε την πίεση των τιμών στο πετρέλαιο και διατήρησε το Brent κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 80 δολαρίων.

Ο  πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να απελευθερώσουν πετρέλαιο από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης τους.

Η συνδυασμένη απελευθέρωση SPR θα μπορούσε να είναι 100 εκατομμύρια έως 120 εκατομμύρια βαρέλια ή ακόμη υψηλότερη, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου. Αυτό περιλαμβάνει 45 εκατομμύρια έως 60 εκατομμύρια βαρέλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια από την Κίνα, 5 εκατομμύρια βαρέλια από την Ινδία και 10 εκατομμύρια βαρέλια από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εκτίμησε η τράπεζα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούτι στην Υεμένη δήλωσε ότι εντόπισε ενδείξεις επικείμενου κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο νότια της Ερυθράς Θάλασσας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές