Εκπληκτική υποχώρηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εκπλήσσοντας αγορά και αναλυτές με το μέγεθος της θετικής διόρθωσης για το δείκτη.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της αυριανής αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, επιφυλάσσοντας ένα πρόωρο… μποναμά για την αγορά. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 199.000, από 270.000 την περασμένη εβδομάδα και πολύ κάτω από τις 260.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο για το δείκτη από τον Νοέμβριο του 1969, φτάνοντας για πρώτη φορά κοντά στα συνηθισμένα, προ της πανδημίας, επίπεδα, όταν ο μέσος όρος ήταν γύρω στις 220.000.

Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας, από παλαιούς ανέργους, επίσης υποχώρησαν κατά 60.000 στα 2,05 εκατ., το οποίο αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ πανδημίας.

Το υπουργείο δεν ανέφερε κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που ενδεχομένως να οδήγησαν σε αυτή την απρόσμενη όσο και ευπρόσδεκτη κάθετη πτώση, ενώ και οι αναλυτές προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις. Βεβαίως, ο δείκτης είχε βρεθεί σε μια σταθερή τροχιά υποχώρησης τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που διευκόλυνε και την Federal Reserve να αποφασίσει την έναρξη του tapering για να αντιμετωπίσει και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Όμως, κανείς δεν περίμενε μια τέτοια επίδοση, η οποία σαφώς αυξάνει το ενδιαφέρον και την αδημονία για το περιεχόμενο της έκθεσης για την απασχόληση το Νοέμβριο, που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας
Διεθνή |

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν

Τουρκία – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο, που όμως δεν είναι βιώσιμοι
Διεθνή |

Ήλιος με δόντια για την τουρκική οικονομία

Η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο, όμως διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως δεν θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες υπό την βαριά σκιά της νομισματικής κρίσης