Εκπληκτική υποχώρηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εκπλήσσοντας αγορά και αναλυτές με το μέγεθος της θετικής διόρθωσης για το δείκτη.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της αυριανής αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, επιφυλάσσοντας ένα πρόωρο… μποναμά για την αγορά. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 199.000, από 270.000 την περασμένη εβδομάδα και πολύ κάτω από τις 260.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο για το δείκτη από τον Νοέμβριο του 1969, φτάνοντας για πρώτη φορά κοντά στα συνηθισμένα, προ της πανδημίας, επίπεδα, όταν ο μέσος όρος ήταν γύρω στις 220.000.

Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας, από παλαιούς ανέργους, επίσης υποχώρησαν κατά 60.000 στα 2,05 εκατ., το οποίο αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ πανδημίας.

Το υπουργείο δεν ανέφερε κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που ενδεχομένως να οδήγησαν σε αυτή την απρόσμενη όσο και ευπρόσδεκτη κάθετη πτώση, ενώ και οι αναλυτές προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις. Βεβαίως, ο δείκτης είχε βρεθεί σε μια σταθερή τροχιά υποχώρησης τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που διευκόλυνε και την Federal Reserve να αποφασίσει την έναρξη του tapering για να αντιμετωπίσει και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Όμως, κανείς δεν περίμενε μια τέτοια επίδοση, η οποία σαφώς αυξάνει το ενδιαφέρον και την αδημονία για το περιεχόμενο της έκθεσης για την απασχόληση το Νοέμβριο, που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή