Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμα υψηλότερα παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη-μεγάλοι καταναλωτές απελευθερώνουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους, σε μια προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις τιμές της ενέργειας χαμηλά, προέβλεψε ένας αναλυτής στο CNBC.

«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει, απλώς και μόνο επειδή το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου δεν έχει δημιουργηθεί για να χειραγωγήσει την τιμή», δήλωσε ο Στέφεν Σορκ, συντάκτης του Schork Report, στο CNBC.

Και εξηγεί ότι «τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου υπάρχουν μόνο για να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες, απροσδόκητες διακοπές του εφοδιασμού».

«Πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα δούμε 100 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο», είπε ο Σορκ προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ειδικά εάν υπάρχει κρύος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Παγκόσμια προσπάθεια μετριασμού των τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% φέτος, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά καθώς οι περισσότερες χώρες βγαίνουν από τα εθνικά lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας. Η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους ενισχύει επίσης τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών.

Το πετρέλαιο Brent ξεπέρασε το ψυχολογικά βασικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι τον Οκτώβριο και οι τιμές διατηρήθηκαν κοντά σε αυτό το επίπεδο. Από το απόγευμα της Τετάρτης στην Ασία,  διαπραγματεύτηκε κοντά στα 82,50 δολάρια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά τους ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των χωρών που πρωταγωνιστούν στην κατανάλωση πετρελαίου να περιορίσουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Άλλες χώρες που ανέλαβαν ανάλογη δέσμευση ειναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η Ινδία δεσμεύτηκε για 5 εκατομμύρια βαρέλια. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

«Μιλάμε για 50 εκατομμύρια βαρέλια που βγαίνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως άλλα 50 από τους εταίρους μας. Αυτά είναι 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – δηλαδή η αξία μιας ημέρας παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο», είπε ο Σορκ.

Ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εμπορευμάτων εξόρυξης και ενέργειας στην Commonwealth Bank of Australia, ήταν πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις του. Την Τετάρτη προέβλεψε ότι ο αριθμός των βαρελιών που απελευθερώθηκαν από τις έξι χώρες που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου θα μπορούσε να ανέλθει σε «μόλις 70 εκατομμύρια», καθώς η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τις άλλες χώρες μπορεί να είναι «σχετικά αδιάφορη».

Ο κόσμος κατανάλωνε 97,53 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος, από 92,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το 2022, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 100,88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Είναι σαφές σημάδι απόγνωσης ότι αυτό είναι το μόνο “εργαλείο στο κουτί” και δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι η αγορά θα αντιδράσει στην μπλόφα των ΗΠΑ και είναι πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές αντί χαμηλότερες, σε ένα μήνα από τώρα», δήλωσε ο Σορκ.

Αναμέτρηση με τον OPEC+

Η τελευταία εξέλιξη ήρθε αφότου ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του αποφάσισαν να μην αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αργού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πολλών ετών και την πίεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στον περιορισμό των τιμών αυτών.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο παραγωγής του, ο OPEC+, θα αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια