H συζήτηση για τον παροδικό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ χειρότερο από ό,τι περίμενε η Federal Reserve. Οι διαρκώς αισιόδοξες χρηματοπιστωτικές αγορές το αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό. Η Fed θεωρείται ευρέως ότι έχει τόσο τη σοφία όσο και τη δύναμη πυρός για να κρατήσει υπό έλεγχο τον υποκείμενο πληθωρισμό. Αυτό μένει να φανεί. Από την πλευρά της, η Fed συμβουλεύει για υπομονή. Είναι τόσο πεπεισμένη ότι η κακή πρόβλεψή της θα αποδειχθεί τελικά σωστή, που αρκείται να περιμένει. Δεν υπάρχει καμία έκπληξη: Η Fed έδωσε σήμα για μια τέτοια απάντηση με το πλαίσιο «μέσης στόχευσης πληθωρισμού» που υιοθέτησε το καλοκαίρι του 2020. Με αυτόν τον τρόπο, η Fed δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένη να ανεχτεί τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πάνω από τον στόχο. Δεν ήξερε σε τι περιπέτεια έμπαινε.

Τώρα η Fed πρέπει να ομαλοποιήσει την πολιτική της ενόψει πληθωριστικού σοκ. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία που προβλέπεται σε ένα σενάριο εξομάλυνσης χαμηλού πληθωρισμού. Η Fed απέτυχε να κάνει αυτή τη σημαντική διάκριση.

Η Fed αντιμετωπίζει την ομαλοποίηση απλώς ως μια αντίστροφη πράξη – χαλιναγωγώντας πρώτα τον ισολογισμό της και μετά αυξάνοντας τα επιτόκια. Ενώ αυτή η αλληλουχία μπορεί να είναι κατάλληλη σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ένα σοκ πληθωρισμού την καθιστά ανεφάρμοστη. Το προτιμώμενο πρώτο βήμα, οι προσαρμογές του ισολογισμού, είναι πιθανό να έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τον πληθωρισμό.

Η Fed πρέπει να επανεκτιμήσει την προσέγγισή της στην αλληλουχία των πολιτικών. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται πλέον από παροδικές διάχυτες, το επιτόκιο πολιτικής πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και όχι το τελευταίο. Σε πραγματικούς (προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό) όρους, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, επί του παρόντος στο -6%, είναι πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος από ό,τι ήταν στα χαμηλά των μέσων της δεκαετίας του 1970 (-5% τον Φεβρουάριο του 1975), όταν τα λάθη της νομισματικής πολιτικής είχαν θέσει το σκηνικό για τον Μεγάλο Πληθωρισμό. Η σημερινή Fed είναι πολύ πίσω από την καμπύλη. Η συμβουλή μου προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς χάραξης επιτοκίων είναι η εξής: Είναι καιρός για δημιουργική σκέψη. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, σταματήστε να υπερασπίζεστε μια κακή πρόβλεψη και ξεχάστε τον ισολογισμό. Προχωρήστε σε αύξηση των επιτοκίων πριν να είναι πολύ αργά. Οι ανεξάρτητοι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν κάλλιστα να αγνοήσουν την προβλέψιμη πολιτική αντίδραση. Μακάρι και οι υπόλοιποι να μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο.

Ο Stephen Roach είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
Experts |

Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) προσδιορίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του αλλά και τα εξαρτώμενα μέλη για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

Ινστιτούτο ΕΝΑ – Η ανθεκτική Τουρκία και ο «τεφλόν» Ερντογάν;
Experts |

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Η ανθεκτική Τουρκία και ο «τεφλόν» Ερντογάν;

Την τελευταία εβδομάδα για πολλοστή φορά από το 2018, η «κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας», η «πτώση του Ερντογάν» και τα διαχρονικά σενάρια περί… διαμελισμού της γείτονος χώρας γέμισαν τις σελίδες των εφημερίδων και των διαφόρων κοινωνικών δικτύων

Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Με πιο χαλαρά κριτήρια ο δανεισμός των επιχειρήσεων – Διατηρούν ρευστότητα για δανεισμό
Academia |

Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Με πιο χαλαρά κριτήρια ο δανεισμός των επιχειρήσεων – Διατηρούν ρευστότητα για δανεισμό

Παρά τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν μια ισορροπημένη άποψη για τους πιστωτικούς κινδύνους τους, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης τα δύο τελευταία τρίμηνα και της συνεχιζόμενης στήριξης από τις νομισματικές, δημοσιονομικές και εποπτικές αρχές

Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα
Academia |

Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα

Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων ανΆπτυξης για το 4 τρίμηνο του 2021 προειδοποιεί το τμήμα Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ στις εκτιμήσεις του που δημοσιεύει αποκλειστικά κάθε Δευτέρα ο ΟΤ.