Οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να υψώνουν «τείχη» προκειμένου να προστατεύσουν τις στρατηγικής σημασίας εθνικές επιχειρήσεις τους από τις επιθετικές εξαγορές που επιχειρούν οι εκτός ΕΕ ανταγωνιστές τους – κυρίως οι Κινέζοι, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις και Αμερικανοί, όπως και άλλοι.

Ειδικά δε σε Ιταλία και Ισπανία, τις δύο χώρες του Νότου οι οποίες φαίνεται να έχουν μπει στο στόχαστρο των ξένων αυτή την κρίσιμη (λόγω πανδημίας) περίοδο, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές φαίνεται πως έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Το τρίτο βέτο σε εννιά μήνες

Για του λόγου το αληθές, χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μπλόκαρε μία ακόμη επιθετική εξαγορά με «δράστες» Κινέζους – των δραστηριοτήτων στην αγορά της χώρας που έχει αναπτύξει η αμερικανική Applied Materials από την Zhejiang Jingsheng Mechanical. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18 Νοεμβρίου, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Βιομηχανίας, με το επιχείρημα ότι η εξαγορά θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο των ημιαγωγών στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως ήταν το τρίτο βέτο που ασκεί ο Ντράγκι στη διάρκεια της εννιάμηνης θητείας του ως πρωθυπουργού, ενώ και τα προηγούμενα δύο αφορούσαν κινεζικές επενδύσεις. Το έκανε δε χρησιμοποιώντας την εξουσία που του δίνει ο νόμος της «χρυσής εξουσίας», ο οποίος ψηφίστηκε το 2012.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχουν περάσει εννιά χρόνια από τότε, ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά μόλις πέντε φορές – με την τέταρτη να παραπέμπει στον προκάτοχο του Ντράγκι, Τζουζέπε Κόντε, το 2020. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες των Κινέζων να ενισχύσουν τη θέση τους στην Ιταλία, θεωρώντας προφανώς ότι αρκετές επιχειρήσεις της βρίσκονται σε δύσκολη θέση και θα δελεαστούν από τις προσφορές τους.

Παράταση της κρατικής βοήθειας

Και στην Ισπανία, όμως, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε χθες την παράταση κατά ένα έτος, δηλαδή ως το τέλος του 2022, των περιορισμών που ισχύουν για τις εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων από ξένες. Το μέτρο αφορά την απόκτηση μεριδίου που υπερβαίνει το 10% σε επιχειρήσεις οι οποίες θεωρείται ότι ανήκουν σε «ευαίσθητους» κλάδους της οικονομίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, η αφορμή δεν δόθηκε από κάποια κινεζική επέλαση, αλλά από μια κίνηση των Αμερικανών που ανησύχησε την Μαδρίτη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την προσφορά που κατέθεσε η KKR για να αγοράσει την ιταλική Telecom Italia, έναντι 10,8 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε σε σημαντική άνοδο τις μετοχές της ισπανικής Telefonica, καθώς οι αγορές θεώρησαν πως ενδέχεται να υπάρξει ανάλογη προσφορά και γι’ αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε και την παράταση ενός προγράμματος χορήγησης κρατικά επιδοτούμενων δανείων, ύψους 100 δισ. ευρώ, καθώς και δημόσιων επενδύσεων 40 δισ., με στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις (και τα νοικοκυριά) της χώρας να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της κρίσης.

Επίσης, παράταση δόθηκε και στο ισχύον μορατόριουμ για τις αναγκαστικές διαδικασίες εταιρικής χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή