Μπλόκα στο τούνελ της Μάγχης και σε τρία γαλλικά λιμάνια θα στήσουν αύριο Γάλλοι ψαράδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Βρετανίας να χορηγήσει άδειες αλιείας σε γαλλικά ψαροκάικα μετά το Brexit.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα δικαιώματα αλιείας στα στενά της Μάγχης κλιμακώνεται συνεχώς, με την Κομισιόν να έχει ήδη παρέμβει στηρίζοντας τις γαλλικές θέσεις και δίδοντας χρονικό τελεσίγραφο στο Λονδίνο έως τις 10 Δεκεμβρίου να αντιμετωπίσει το θέμα και να… συμμορφωθεί.

Οι Γάλλοι ψαράδες από την πλευρά τους δεν έχουν σκοπό να περιμένουν με… σταυρωμένα τα χέρια, με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αλιευμάτων Ζεράρ Ρομιτί να καλεί τα μέλη σε κινητοποιήσεις.

«Η δράση μας αύριο είναι μια επίδειξη των δυνατοτήτων μας να κινητοποιηθούμε απέναντι στην προκλητική, αλαζονική και περιφρονητική στάση της βρετανικής κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ψαράδες θα χρησιμοποιήσουν φορτηγά και νταλίκες για να μπλοκάρουν την πρόσβαση στη λεωφόρο που οδηγεί στο τούνελ της Μάγχης, όπως και για να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια του Καλαί, του Σεν-Μαλό και του Ουίστρεχαμ. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν διαταραχές στη διακίνηση εμπορευμάτων για «αρκετές» ώρες, αν και δεν έχουν διευκρινίσει για πόσες.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά στις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει «πολύ γενναιόδωρη» με τις άδειες αλιείας που έχει παραχωρήσει στη Γαλλία και πως οι Γάλλοι ψαράδες που δεν έχουν λάβει απάντηση στο αίτημα τους ή δεν έχουν πάρει άδεια αλιείας, δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία και πιστοποιητικά που απαιτεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, γαλλικά ψαροκάικα έχουν λάβει συνολικά πάνω από 960 άδειες για να μπορούν να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και γύρω από τα νησιά της Μάγχης και πως τουλάχιστον 150 αιτήσεις ακόμη εκκρεμούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα