Υπό ασφυκτική πίεση να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα οι βρετανικές επιχειρήσεις υπό το βάρος της εκτίναξης του κόστους παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση IHS Markit, η διόγκωση του κόστους στις πρώτες ύλες, τα καύσιμα αλλά και οι απαιτήσεις για αυξήσεις στους μισθούς οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής στον υψηλότερο ρυθμό από το 1998! Αυτό αμέσως-αμέσως οδήγησε στην αύξηση των τιμών των προϊόντων του μεταποιητικού τομέα κατά τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και είκοσι χρόνια.

Ο δείκτης HIS Markit διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 57,7 ελαφρά κάτω από το 57,8 του Οκτωβρίου, αλλά αρκετά πάνω από το μέσο όρο του τρίτου τριμήνου, που ήταν στο 56,3. Θυμίζουμε πως οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το όριο του 50 παραμένει σε επέκταση και ανάπτυξη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα μετρήσει σημαντικά στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κατά την επόμενη συνεδρίαση της, στις 16 Δεκεμβρίου. Πολλά στελέχη, εξάλλου, της BoE έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων με φόντο την διόγκωση του πληθωρισμού, θέλοντας να προετοιμάσουν… ψυχολογικά την αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλά επίπεδα ζήτησης και οι υψηλές ανάγκες για επιπλέον προσωπικό θα πείσει και τους πιο επιφυλακτικούς, στους κόλπους του συμβουλίου της BoE ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων. Αν και σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Τζόναθαλ Χάσκελ, μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός προτάσσοντας ως ανασχετικό παράγοντα τα τεράστια κενά στην αγορά εργασίας, καθώς οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό δεν καλύπτονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης