Η απειλητική εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα και έχει εμφανιστεί και σε άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες ήδη δημιουργεί «κερδισμένους» και «χαμένους» στις διεθνείς χρηματαγορές.

Όπως είναι λογικό, στα ύψη κινούνται οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια και είναι εισηγμένες στη Wall Street, κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών συναλλαγών. Οι φόβοι που διατυπώνουν διάφοροι επιστήμονες στη Βρετανία και αλλού για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, φαίνεται ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους επενδυτές.

Αλμα στις φαρμακοβιομηχανίες

Η μετοχή της Novavax κάνει άλμα 4,2%, ενώ της Pfizer κατά 4,8%. Η μετοχή της Moderna εκτοξεύεται 7,5% και της BioNTech κερδίζει 6,3%.

Από την άλλη, η διακοπή πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες προς την Ευρώπη, όπως αποφάσισαν μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών και πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «γκρεμίζει» τις μετοχές μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Μεγάλη υποχώρηση στους αερομεταφορείς

Συγκεκριμένα οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών υποχωρούν την Παρασκευή μετά την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, αλλά και την πρόθεση της Γερμανίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιορίσουν την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες της Αφρικής όπου εμφανίστηκε το νέο άκρως μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η μητρική IAG SA της British Airways βυθίστηκε κατά 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε κατά 14%. Η Ryanair Holdings Plc, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους στις χρηματαγορές. Σε υποχώρηση είναι η United Airlines κατά σχεδόν 9%, η Delta Air Lines κατά 8,5% και η American Airlines κατά 7%.

Η Airbus συγκαταλέγεται μεταξύ των “χαμένων” εταιρειών του κλάδου ενώ η ανταγωνιστική Boeing υποχώρησε 5,6%.

Πλήγμα στις ταξιδιωτικές μετοχές

Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η προοπτική να επεκταθούν σε περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, έπληξαν και τις ταξιδιωτικές μετοχές.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας Royal Caribbean Group και Carnival σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αμφότερες μείωση περισσότερο από 12%, ενώ η Norwegian Cruise Line Holdings υποχώρησε κατά 8,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας