Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν την Παρασκευή μετά την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, αλλά και την πρόθεση της Γερμανίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιορίσουν την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες της Αφρικής όπου εμφανίστηκε το νέο άκρως μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Ισραήλ και Σιγκαπούρη έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που έχει ανησυχήσει τους υγειονομικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενεργούν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους από τις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.

Η μητρική IAG SA της British Airways βυθίστηκε κατά 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε κατά 14%. Η Ryanair Holdings Plc, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους στις χρηματαγορές.

Νέο πλήγμα

Τα περιοριστικά μέτρα σε σύνορα και αεροδρόμια σηματοδοτούν ένα νέο πλήγμα στον τομέα των αερομεταφορών του οποίου η ανάκαμψη έχει σταματήσει αυτόν τον μήνα από ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού που προκάλεσε νέα lockdown στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για τα χειρότερα Χριστούγεννα που μπορούσαν να φανταστούν στον κλάδο των αερομεταφορών», σχολίασε ο Νικ Κάνιγκαμ, αναλυτής της Agency Partners στο Λονδίνο.

Οι αεροπορικές εταιρείες, μια από τις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, προσπαθούν να ανακτήσουν σιγά-σιγά τις πληρότητές τους από τον Ιούνιο, με έμφαση σε μικρότερες περιφερειακές πτήσεις, καθώς οι χώρες άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς στα σύνορα. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ενισχύθηκαν όταν οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους σε Ευρωπαίους και άλλους επισκέπτες αυτόν τον μήνα.

Οι αερομεταφορείς είχαν επίσης αρχίσει να δρομολογούν πτήσεις σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, ένας δημοφιλής προορισμός λόγω του διαφορετικού καιρού από τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Η British Airways επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά τις καθημερινές πτήσεις προς το Γιοχάνεσμπουργκ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ενίσχυσε τις πτήσεις προς το Κέιπ Τάουν.

Κόκκινη λίστα χωρών

Οι γειτονικές Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Ναμίμπια και Ζιμπάμπουε συμπεριλήφθηκαν επίσης στη λεγόμενη κόκκινη λίστα, με διήμερη απαγόρευση πτήσεων από το μεσημέρι της Παρασκευής. Μετά την Κυριακή, οι ταξιδιώτες που φτάνουν υπόκεινται σε μια ακριβή καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχείο. Τα μέτρα σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στους ταξιδιωτικούς κανόνες Covid του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που το λεγόμενο σύστημα των λεγόμενων φωτεινών σηματοδοτών αναθεωρήθηκε νωρίτερα το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή