H ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον, κατέκλυσε τις παγκόσμιες αγορές  και προκάλεσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια μιας ημέρας στον δείκτη S&P 500 σε επίπεδο εννιαμήνου. Η συνεδρίαση, που ακολούθησε την εορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, είχε μικρό όγκο συναλλαγών με αποτέλεσμα η χαμηλή ρευστότητα να ευνοήσει τις πτωτικές τάσεις.

Το νέο στέλεχος μπορεί επίσης να περιπλέξει τις προοπτικές για το πόσο επιθετικά η Federal Reserve  θα εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική με στόχο την  καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι αγορές γιόρταζαν το τέλος της πανδημίας. Δεν τελείωσε όμως», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Cumberland Advisors, Ντεήβιντ Κότομ. «Όλα τα θέματα , δηλαδή η νομισματική πολιτική, οι επιχειρηματικές προοπτικές, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η ανάκαμψη της αναψυχής και της φιλοξενίας, συνεχίζεται ο κατάλογος, μπαίνουν σε αναμονή».

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά το ένα τρίτο καθώς οι φόβοι για πανδημία έφεραν στην επιφάνεια τις μέρες του 2020, αλλά έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία από τότε. Βέβαια ο δείκτης ακολουθεί τη ροή της πανδημίας, με βιαίες εναλλαγές στις επενδυτικές επιλογές. Παρόλα αυτά καταγράφει αύξηση 22% από την αρχή του έτους.  

Πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον η πανδημίa  είχε πέσει στη πέμπτη θέση στη λίστα των κινδύνων μεγάλων ζημιών «tail risk» για την αγορά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων της BofA Global Research, με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Οι μνήμες από την αρχή της πανδημίας 

Την Παρασκευή, ωστόσο, οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης που είχαν ευημερήσει την προηγούμενη χρονιά κατά τη διάρκεια του λεγόμενου εμπορίου διαμονής στο σπίτι εκτινάχθηκαν στα ύψη, συμπεριλαμβανομένων των Zoom Communications , Netflix Inc  και Peloton. Στον αντίποδα οι μετοχές της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και άλλων οικονομικά ευαίσθητων μετοχών υποχώρησαν, όπως και αυτές πολλών εταιρειών που σχετίζονται με τα ταξίδια, όπως αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία.

Ο  διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τον όμιλο Financial Enhancement, Αντριου Θάσερ έχει ανησυχήσει ότι τα πρόσφατα κέρδη που κατέγραψαν μια χούφτα μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες έχουν μεγάλη στάθμιση στον S&P 500, οι Apple Inc, Amazon.com Inc, Microsoft Corp, κάλυψαν την αδυναμία στην ευρύτερη αγορά.

«Αυτό έθεσε το κίνητρο στους πωλητές να ωθήσουν την αγορά χαμηλότερα και τα τελευταία νέα για την πανδημία φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει αυτή την πτωτική φλόγα», είπε.

Υπάρχουν βέβαια και οι επενδυτές που βλέπουν την πτώση των μετοχών ως ευκαιρία να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, αναμένοντας ότι η αγορά θα συνεχίσει να ανακάμπτει γρήγορα, ένα μοτίβο που σημάδεψε την πορεία της και τη οδήγησε σε υψηλά ρεκόρ φέτος.

Η Fed ως μπαλαντέρ

Ένα από τα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία της αγοράς  είναι αν η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία θα επιβραδύνει τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει ξεκινήσει το tapering.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία παρακολουθούν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες σε σχέση με τα επιτόκια, έδειξαν ότι οι επενδυτές απέσυραν την άποψή τους για μια γρηγορότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην εμφάνιση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλλεν ενώπιον του Κογκρέσου για να συζητήσουν τη διαχείριση της πανδημίας από την αμερικανική κυβέρνηση στις 30 Νοεμβρίου καθώς και τα στοιχεία για την απασχόλησης στις ΗΠΑ, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την επόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street