«Παγώνει τα χαμόγελα» και αναθεωρεί εκτιμήσεις στην διεθνή και ελληνική τουριστική βιομηχανία η εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού.  Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται προς το παρόν μπροστά σε έναν «άγνωστο Χ» που μπορεί να αλλάξει τα πάντα αν δεν βρεθεί άμεσα μια κάποια λύση αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, και οι θετικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Η πορεία της «Όμικρον» θα κρίνει το πώς θα κλείσει η χρονιά κυρίως στα ξενοδοχεία πόλης αλλά και αυτά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών τα οποία δεν πρόλαβαν ακόμη να «ζεσταθούν» αρκετά από τις μέχρι τώρα κρατήσεις και περιμένουν με ανυπομονησία τις γιορτές.

Διαβάστε επίσης: Η Παραλλαγή Όμικρον απειλή για την οικονομική ανάκαμψη

Επίσης την ίδια αγωνία έχουν και τα ξενοδοχεία πόλης που ελπίζουν στις γιορτινές αποδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η νέα μετάλλαξη και η εξέλιξή της θα είναι «βαρόμετρο» για το φίνις της τουριστικής σεζόν, την περίοδο των εορτών, οπότε και κρίνεται βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους  για τα μικρά χειμερινά ξενοδοχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την εμφάνιση της νέα μετάλλαξης καταγραφόταν έντονο ενδιαφέρον για χειμερινές αποδράσεις. Σε πολύ δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς οι κρατήσεις πλησιάζουν ήδη το 70%.

Να σημειωθεί ότι  οι μονάδες, που στους χειμερινούς προορισμούς μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φτάνουν τις 4.000 αντιμετωπίζουν το κίνδυνο εάν δε δουλέψουν και φέτος, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον,  να κλείσουν και μια τρίτη σεζόν χωρίς ουσιαστικά έσοδα, όπως σχολίασε στο περιθώριο της έκθεσης «Xenia» o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα αυτή έρχεται να προστεθεί σε κάτι απολύτως βέβαιο όμως, όπως είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος που από το 25% που αντιπροσώπευε σε σχέση με το συνολικό λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευθεί  στο 40%.

Διαβάστε επίσης: Ξενοδόχοι Αθήνας – Χαμηλή πληρότητα στο 10μηνο, ανησυχία για τις μελλοντικές κρατήσεις

Στους χειμερινούς προορισμούς εστιάζει και το υπουργείο Τουρισμού στην τελική ευθεία της χρονιάς. «Οι χειμερινοί προορισμοί αξίζουν τη φροντίδα και τη στήριξή μας» ανέφερε στο Mega o υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Πέμπτης

Μέτρα στήριξης

Να σημειωθεί ότι οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όπως

– επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους,

-Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).

-Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.

-Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.

-Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Τέλος όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημά του κλάδου να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός