Σε 2.791 εκατ. τόνους προβλέπει η νέα έκθεση προμήθειας και ζήτησης δημητριακών του FAO ότι θα ανέλθει η παγκόσμια παραγωγή το 2021, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (κατά 0,7% αυξημένη από το προηγούμενο έτος).

Σε σύγκριση με το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών και ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί, αντίστοιχα, κατά 1,4% και 0,9%, ενώ για το σιτάρι θα μειωθεί κατά 1%.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2021/2022 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% σε 2.810 εκατ. τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της σεζόν το 2022 προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,9% από τα επίπεδα της έναρξης. Η επακόλουθη αναλογία αποθεμάτων προς χρήση 28,6% «θα εξακολουθούσε να δείχνει μια άνετη κατάσταση εφοδιασμού συνολικά», σύμφωνα με τον FAO.

Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2021/2022 θα αυξηθεί κατά 0,7% σε 480 εκατ. τόνους, με μια αναμενόμενη αύξηση 2,2% στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού να αντισταθμίζει μια πιθανή συρρίκνωση στο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών.

Η πορεία της σποράς

Όσον αφορά το σιτάρι, οι τελευταίες εκθέσεις από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες δείχνουν μικρότερες συγκομιδές σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, οδήγησαν σε ελαφρώς χαμηλότερη πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή, η οποία είναι πλέον συνδεδεμένη σε 769,6 εκατομμύρια τόνους, ενισχύοντας την αναμενόμενη πτώση κατά 1% από έτος σε έτος.

Η σπορά της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού 2021/2022 πλησιάζει στην ολοκλήρωση στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, υπό γενικά καλές καιρικές συνθήκες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνθήκες καλλιέργειας είναι καλές, ιδίως μετά από βροχές στις ανατολικές χώρες που έχουν αμβλύνει τις προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με τα ελλείμματα υγρασίας του εδάφους, και οι εκτάσεις που φυτεύτηκαν με σιτάρι αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Ωστόσο, ο ισχυρός ανταγωνισμός από την ελαιοκράμβη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή συρρίκνωση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο ρυθμός φύτευσης της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού το 2021/22 ήταν κοντά στο μέσο όρο και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αύξηση 5% στις συνολικές φυτεύσεις.

Στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, οι σπαρμένες εκτάσεις σίτου υπολογίζονται πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους πενταετίας, αν και η έλλειψη επαρκούς υγρασίας του εδάφους έχει επηρεάσει τις φυτεύσεις.

Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, η φύτευση των χονδροειδών σιτηρών του 2021/22 βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Νότια Αμερική, οι εκτάσεις αραβοσίτου στην Αργεντινή και τη Βραζιλία προβλέπονται επίσημα σε υψηλά ρεκόρ, λόγω των ισχυρών εγχώριων τιμών, ενώ οι γενικά ευνοϊκές καιρικές προοπτικές ενισχύουν επίσης τις προοπτικές παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά το ρύζι, οι επίσημες εκτιμήσεις στο Πακιστάν δείχνουν ότι συγκομίστηκε μια σοδειά ρεκόρ αυτή τη σεζόν, ανατρέποντας τις προηγούμενες προσδοκίες του FAO για ελαφρά πτώση της παραγωγής λόγω των περιορισμών του νερού σε ορισμένες επαρχίες.

Στη Νότια Αφρική, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκι αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδο άνω του μέσου όρου, καθώς οι αγρότες ενθαρρύνονται από τις σταθερές τιμές και τις καλές καιρικές προοπτικές, ωστόσο προβλέπεται μια μικρή μείωση από έτος σε έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO