Άνοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκε σε 5,4% σημείωσαν στη βιομηχανία οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη και 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. H αύξηση σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2020-Οκτώβριος 2021) διαμορφώθηκε σε 21,9 % στις χώρες του ευρώ και 21,7% στις χώρες της ΕΕ.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 3,5% και ετήσια 19%. Οι τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση, καθώς σημείωσαν άνοδο 16,8% σε μηνιαία βάση και εκτοξεύτηκαν κατά 62,5% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9%, από 4,1% τον Οκτώβριο. 

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στις  τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+11,2%), στην Ιταλία (+9,4%) και Ρουμανία (+8,6%), ενώ οι μόνες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-2,1%), στο Λουξεμβούργο (-0,3%) και Σουηδία (-0,2%). Οι υψηλότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (89,9%), στην Δανία (39,8%) και στο Βέλγιο (34,5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή