Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2013 και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις κηρύχθηκε άγονος το 2018. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει η όλη διαδικασία να έχει αίσιον τέλος και αναμένει τις προσφορές των ενδιαφερομένων μέχρι τις 11 Μαΐου 2022. Για περισσότερα δείτε ΕΔΩ .
Την ίδια στιγμή, η ΕΤΑΔ ξεκινά τις διαδικασίες ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την εκμίσθωση camping και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εντός του ακινήτου) στη δημοφιλή παραλία Κουρούτας, στην Αμαλιάδα της Ηλείας. Η διάρκεια μίσθωσης προβλέπεται για 15 + 10 έτη και η τιμή εκκίνησης για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό (δημοπρασία) έχει καθορισθεί σε65.000€/έτος. Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων μέχρι τις 16.12.2021, στις 14.00. Για περισσότερα, δείτε ΕΔΩ .
___________________________________________
Η Ατάκα
Τις περισσότερες φορές στις δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες – επενδυτές αυτό που αξίζει είναι μια ατάκα. Ναι, μια ατάκα! Όπως στη περίπτωση του Πρεμ Γουάτσα. Το αφεντικό της Fairfax – υπό τον έλεγχο του, Fairfax Financial Holding Limited κατέχει το 33 % των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank Holdings- συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο online συνέδριο «Reinventing Greece through Ιnvestments in Ιnnovation», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η πρωτοβουλία Innovative Greeks είπε: «Η ευκαιρία βρίσκεται στην Ελλάδα».
Η ατάκα του Πρεμ Γουάτσα λειτουργεί και ως ένα σήμα για τη διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα να λάβει θέσεις καθώς η χώρα κατοχυρώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει όλες τις δυνατές προϋποθέσεις να κερδίσει στα ίσα το κρίσιμο στοίχημα του μετασχηματισμού της οικονομίας και να προετοιμαστεί σωστά για την διασφάλιση της επιστροφής της στην επενδυτική βαθμίδα. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax εκτός από την ατάκα που έγραψε, έκανε και μια πρόβλεψη: «Δεν θα με εξέπληττε αν η Ελλάδα πετύχαινε ανάπτυξη έως και 8%, υπάρχει μομέντουμ».
Το Πρώτο Εν Ελλάδι
Σήμερα ή αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ επενδυτικό κοινό το ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο με ρήτρα αειφορίας, με εκδότη την εισηγμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι το πρώτο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας εν Ελλάδι, δηλαδή το πρώτο ομόλογο που απευθύνεται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά και η διαπραγμάτευση του θα γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βεβαίως, η πρωτοπόρος ήταν η ΔΕΗ. Ως γνωστόν ο όμιλος ΔΕΗ έχει εκδώσει εντός του 2021 μέσω της ΔΕΗ Α.Ε. τρεις ομολογίες βιωσιμότητας οι οποίες διαπραγματεύονται στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου.
Και σε αυτό το σημείο μια διευκρίνιση είναι απολύτως αναγκαία. Άλλο το πράσινο ομόλογο και άλλο, το ομόλογο με ρήτρα αειφορίας. Το πρώτο έχει να κάνει με το είδος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το προϊόν της έκδοσης. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ίδια την εκδότρια εταιρεία και τον βαθμό συμμόρφωσης της με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το τρίπτυχο του ESG.
Οι Εκκρεμότητες
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, που λέει και μια παροιμία… Δύο πολύ σοβαρές εκκρεμότητες οδεύουν προς τη λύση τους μετά και από την απόφαση του ΔΣ της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ να δώσει την εξουσιοδότηση του για την κατάρτιση δύο συμβάσεων: Η μία εξ αυτών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της εισηγμένης Ε.ΥΔ.Α.Π. αφορά τους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. έως τις 31.12.2040. Η δεύτερη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της εισηγμένης Ε.ΥΔ.Α.Π. αφορά την ανάθεση στην Ε.ΥΔ.Α.Π. υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για τρία έτη.
Η Εναλλακτική των startups
Ευρεία δημοσιότητα έλαβε στα social media η μελέτη που εκπόνησε ένα από τα πιο δραστήρια funds της ελληνικής αγοράς, το Marathon VC. Η μελέτη περιλαμβάνει μισθολογικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας από 27 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν συνολικά 1915 εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:
– Οι startups καθίστανται ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους, προσφέροντας ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.
– 40% των συμμετεχόντων στην μελέτη λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή. Η παροχή εταιρικών μεριδίων δύναται να συνεισφέρει περαιτέρω στην προσέλκυση ταλέντου, επίσης λαμβάνοντας υπόψην την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των πιθανών σχετικών εισοδημάτων.
Η μελέτη βρίσκεται εδώ για όλους όσοι ενδιαφέρονται.
– Παρατηρείται πρόοδος αναφορικά με την γυναικεία απασχόληση σε αριθμό τεχνολογικών ρόλων, ωστόσο απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος σε αριθμό άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας.
Το Μίνι Σεμινάριο
Ένα μίνι σεμινάριο για τα ενεργειακά ζητήματα των καιρών μας αλλά και για τον τρόπο που τα ενεργειακά ζητήματα επηρεάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες συγκροτούν οι απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Μία υπαρξιακή κρίση», την οποία διοργάνωσε το Harvard Business School Club of Greece. Για περισσότερα ΕΔΩ .
Οι Απαντήσεις: Από τις απαντήσεις του συγκρατώ τα εξής σημεία:
α) «Η πρώτη μας προτεραιότητά ήταν να αναμορφώσουμε πλήρως τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Ήδη πριν από δύο χρόνια -πριν τις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο COP26 που περιστράφηκαν γύρω από τον άνθρακα- είχαμε λάβει την απόφαση να προχωρήσουμε στο σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, το αργότερο μέχρι το 2028. Ήταν μία φιλόδοξη απόφαση τότε. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επρόκειτο για πρόωρη απόφαση, ωστόσο μας επέτρεψε να είμαστε πρωτεργάτες στην ανάπτυξη πολιτικών για τη Δίκαιη Μετάβαση. Πριν από δύο μόλις ημέρες βρέθηκα στη Δυτική Μακεδονία, αν θέλετε κατά μία έννοια στην ελληνική «ζώνη του άνθρακα», όπου συζήτησα με πολίτες για το φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης Δίκαιης Μετάβασης που έχουμε θέσει σε εφαρμογή».
β) «Μόλις καταθέσαμε στη Βουλή το πρώτο σχέδιο Κλιματικού Νόμου, το οποίο κινείται σε δύο άξονες. Πρώτα απ ‘όλα, δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο διακυβέρνησης για να διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της υλοποίησης όλων των στόχων μας, κι ότι έχουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς για την ανάμειξη όλων των ενδιαφερομένων στην επίτευξη αυτών των στόχων. Και φυσικά θέτει επίσης μία σειρά από ενδιάμεσους στόχους που σχετίζονται με μεγάλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε στην πορεία προς την απανθρακοποίηση».
γ) «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ήταν ένα ορόσημο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για την Ελλάδα σημαίνει 32 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα κεφάλαια κατά την επόμενη πενταετία, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις, κι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών αφορά την πράσινη μετάβαση.
Και φυσικά ο στόχος συνολικά είναι να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσουμε έργα που θα είναι ορθολογικά από οικονομικής άποψης για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Η δεύτερη μεγάλη συζήτηση, που θα γίνει στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ανήκω στο στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι θα απαιτήσουν την επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και οι περιορισμοί του προηγούμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι, ειλικρινά, παρωχημένοι. Πιστεύω ότι ήταν παρωχημένοι ήδη προτού θέσουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος, αλλά είναι αναμφίβολα τώρα, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε αυξημένους πόρους για επενδύσεις που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.
Πιστεύω ότι η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της χρηματοδότησης και της πράσινης μετάβασης, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, αυτή θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα έχουμε στο Συμβούλιο κατά τον επόμενο χρόνο».
δ) «Ενώ είναι σε εξέλιξη η απεξάρτησή μας από τον άνθρακα, αναγνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο έως ότου φτάσουμε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και φυσικά μέχρι να λύσουμε το θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας παράλληλα τις απαραίτητες διασυνδέσεις ώστε να έχουμε μία αγορά όπου η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πολύ εύκολη.
Επομένως, οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν ήδη σοβαρό πλήγμα. Και το ερώτημα που πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη απαντήσει είναι εάν πρόκειται για γεγονός που δεν θα επαναληφθεί ή εάν υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. (…)Εγώ τάσσομαι υπέρ της προσέγγισης που έχουμε για μία πιο ελεύθερη αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως, αν υπάρχουν εφικτές παρεμβάσεις, είτε αφορούν την αποθήκευση αερίου είτε αφορούν την ιδέα -η οποία εξακολουθεί να είναι ιδέα, δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσε εάν το κοιτούσαμε ενδελεχώς- για αγορές αερίου κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αυξήσουμε την ισχύ μας στην αγορά, πρέπει ασφαλώς να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε τέτοιες ιδέες».
ε) «Την ίδια στιγμή, θα πρέπει εξηγούμε με πειστικά επιχειρήματα στους πολίτες μας μας ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν, αυτή τη στιγμή, τη φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός, λοιπόν, ότι αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ της παράτασης της χρήσης άνθρακα. Καλούμαι συνεχώς να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η στήριξη των νοικοκυριών συνεπάγεται σημαντικό κόστος. Αν δεν μπορούμε να το επωμιστούμε, αν δεν μπορούμε να αμβλύνουμε την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε τη στήριξη της κοινωνίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση η πράσινη μετάβαση θα γίνει ιδιαίτερα επώδυνη, ειδικά για τα κοινωνικά στρώματα που έχουν μικρότερα εισοδήματα.
Εμείς, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιούμε πόρους -στην περίπτωσή μας πρόκειται για έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (ETS), αλλά θα μπορούσαν να είναι άμεσες ενέσεις από τον προϋπολογισμό- στην προσπάθειά μας να μετριάσουμε την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Εάν αυτό γίνει διαρθρωτικό πρόβλημα, ένα μεγαλύτερης διάρκειας πρόβλημα, τότε θα είχε μεγάλο κόστος και θα γινόταν δυσκολότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς προϋπολογισμού».
στ) «Η ύπαρξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου είναι προφανώς σημαντική. Γι’ αυτό και η Ανατολική Μεσόγειος συνιστά μία σημαντική περιοχή για την Ευρώπη. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι βεβαίως εφάμιλλα με τις ποσότητες που εισάγουμε από τη Ρωσία. Ωστόσο, σίγουρα θα μπορούσαν να προστεθούν στο ενεργειακό μας μείγμα και να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το αέριο που εισάγουμε από τη Ρωσία. Γι’ αυτό το λόγο, τα έργα υποδομής έργα κοινού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για αγωγούς είτε για το αντίστοιχο των αγωγών – αναφέρομαι στη συνεχή ροή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, πιθανώς από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου, είναι τόσο μεγάλης σημασίας.
Υπάρχει, λοιπόν, μια γεωπολιτική διάσταση σε αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Σκακιέρα: Και κλείνουμε με τη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την ενέργεια στην γεωπολιτική σκακιέρα: «Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Αίγυπτος, φυσικά, έχει πρόσβαση σε πολύ φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Και όταν μιλάμε για διασυνδέσεις μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης, το φυσικό σημείο εισόδου για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Βόρεια Αφρική θα ήταν η Ελλάδα. Ένα από τα φυσικά σημεία εισόδου τουλάχιστον. Στο κοντινό μέλλον ή και λίγο αργότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εισόδου και για το πράσινο υδρογόνο. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσουμε και την γεωπολιτική της ενέργειας και να μην επικεντρωθούμε μόνο στο τι συμβαίνει με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι, φυσικά, πολύ σημαντική, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός μας προμηθευτής φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου στο μέλλον».
Latest News
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία