Το βρετανικό περιοδικό The Economist στο τελευταίο τεύχος του αφιέρωσε το cover story του στα VCs που έρχονται να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τις πιο τρελές ιδέες από startups αναλαμβάνοντας το υψηλό ρίσκο της επιλογής τους.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times βάζει στο παιχνίδι και τα family offices, κάνοντας λόγο για τους βασικούς ανταγωνιστές των VCs στην μάχη της χρηματοδότησης των startups. Με λίγα λόγια, η οικονομία των startups καλά κρατεί…

Το Καλώδιο της Σύνδεσης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης με ανάρτηση του στο Linkedin μας ενημερώνει για το που έφτασε το καλώδιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης. Ταυτόχρονα συνόδευσε την ανάρτηση του με εντυπωσιακές φωτογραφίες από το πεδίο του έργου.

Αλλά, ας πάμε στην ανάρτηση: «Το καλώδιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης έφτασε σήμερα στο σημείο προσαιγιάλωσης κοντά στην Πάχη Μεγάρων! Άλλο ένα σημαντικό ορόσημο επετεύχθη χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εργαζόμενων της Ariadne Interconnection, του IPTO-Independent Power Transmission Operator και των αναδόχων εταιρειών του έργου».

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Η διαδρομή της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων.

Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη.

Από την Κορακιά, τα δύο καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Για τη λειτουργία του συστήματος, θα λάβει χώρα η εγκατάσταση δυο σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

Οι ανάδοχοι του έργου είναι: Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα

δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική. Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

Η κοινοπραξία Siemens – Τέρνα, ανάδοχος για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η Καθιέρωση

Η εβδομάδα που πέρασε άφησε πίσω της ισχυρά δεδομένα για να αρχίσει να σχηματίζεται το νέο μωσαϊκό της αγοράς με κυρίαρχες ψηφίδες τις εταιρείες που με τον ένα ή άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται στο real estate και την ανάπτυξη ακινήτων.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σήμερα ξεκινά η δημόσια προσφορά για την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 120 εκατομμυρίων ευρώ της NOVAL PROPERTY και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα της έκδοσης των ομολόγων της θυγατρικής εταιρείας της VIOHALCO που εμφανίζεται δεύτερη με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου της στη σχετική κατάταξη των ΑΕ Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που λειτουργούν στη χώρα μας θα χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις.

Πριν από λίγες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση τριών οικονομικών προσφορών (από τις ισάριθμες επιλέξιμες προσφορές έναντι των συνολικά τεσσάρων διεκδικητών της πρώτης φάσης) για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης και αποφάσισε να ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Έτσι, βελτιωμένες προσφορές ζητήθηκε από τα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):DIMAND Α.Ε. και REDS Α.Ε που θα μετέχουν σε e-auction που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021.

Το παραθαλάσσιο ακίνητο – φιλέτο στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης που μπορεί να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις ως ένα μικρό Ελληνικό διευρύνει ακόμη περισσότερο το πεδίο δράσης των εταιρειών real estate καθώς οι επενδύσεις από το Κέντρο της Αθήνας και αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής «μεταφέρονται» και στην ελληνική Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η DIMAND ανακηρύχθηκε προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ΜΙΝΙΟΝ.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα κτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των ομολογιών της NOVAL PROPERTY στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με το καμπανάκι της NOVAL κλείνει για το 2021 η σκυταλοδρομία των ομολογιακών δανείων που όμως όπως όλα δείχνουν ότι η κινητικότητα στο χώρο των εταιρειών real estate θα συνεχιστεί. Η διοίκηση της PREMIA PROPERTIES επέλεξε να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες για να μετατραπεί σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενώ ετοιμάζεται και για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου για τις αρχές του 2022. Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μια έκδοση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αν και το ύψος της έκδοσης καθορίζεται με ακρίβεια στο τέλος της διαδικασίας. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεδιπλωθεί και ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου FOURLIS. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες η εταιρεία ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο σε συνάρτηση με την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, ενώ αναμένεται να προηγηθεί η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει και η πώληση μετοχικού πακέτου της τάξης του 15 % της PRODEA INVESTEMENTS σε επιλεγμένους επενδυτές. Το πακέτο της πώλησης θα προέλθει από υφιστάμενους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς. Η PRODEA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 2,4 δις ευρώ. Η PRODEA είναι ένας στρατηγικός συνεργάτης της DIMAND. Για παράδειγμα, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στο έργο της μετατροπής του ακινήτου (Σαρόγλειο Μέγαρο) στην Ομόνοια σε ξενοδοχειακή μονάδα ( ΜΟΧΥ) αλλά και στον Πύργο του Πειραιά.

Με δύο λόγια, οι εταιρείες real estate καθιερώνονται πλέον ως προνομιακοί παίκτες στο νέο σκηνικό της επιχειρηματικής και επενδυτικής αγοράς ( Θεού θέλοντος και Covid 19 επιτρέποντος).

Το Διάστημα και το Πανεπιστήμιο

Για μία πολύ σημαντική μέρα για την ελληνική επιστημονική κοινότητα στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας του Διαστήματος και της Διαστημικής Βιομηχανίας κάνει λόγο στην ανάρτηση του στο Linkedin αλλά και σε άλλα social media ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πέραν της ελληνική επιστημονικής κοινότητας η μέρα είναι σημαντική και για το ΑΠΘ και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για τη χώρα.

Αλλά, γιατί όλα αυτά; Ποιος είναι ο λόγος; Η απάντηση στην ανάρτηση του αντιπρύτανη: «Πρόκειται για την επίσημη έναρξη της οργάνωσης και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πόρων Διαστημικής Εκπαίδευσης (European Space Education Resource Office, ESERO) στην Ελλάδα, του ESERO Greece, υπό το συντονισμό και την ευθύνη του ΑΠΘ.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και των κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο με όχημα το αντικείμενο του Διαστήματος, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση/ενίσχυση της διδασκαλίας STEM στη βασική εκπαίδευση ταυτόχρονα με την ανάδειξη της σημασίας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

Η Ελλάδα έχει αυξημένο επιστημονικό, ερευνητικό, αλλά και δημόσιο ενδιαφέρον για χώρο του διαστήματος. Το ίδιο το ΑΠΘ επιδεικνύει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και χρηματοδοτείται τακτικά από Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Εθνικά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.

Το ΑΠΘ αξιολογήθηκε ως ο πιο εξειδικευμένος εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που διαθέτει την επιστημονική αριστεία και τα μέσα ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM σε σύνδεση με την επιστήμη του Διαστήματος σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories