Ο ιδρυτής του Ethereum και δισεκατομμυριούχος Vitalik Buterin πρότεινε μια νέα βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό των αυξανόμενων χρεώσεων (gas fees) στο Ethereum δίκτυο. Η λύση περιλαμβάνει μια νέα αναβάθμιση δικτύου που θα μειώνει το κόστος δεδομένων κλήσης συναλλαγών (calldata gas cost), καθώς και θα περιορίζει τα συνολικά δεδομένα κλήσεων συναλλαγών (total transaction call data) σε ένα μόνο μπλοκ.

Οι υψηλές χρεώσεις μαστίζουν το Ethereum, με τους επενδυτές να πληρώνουν ασύμμετρα υψηλά ποσά για τη διεκπεραίωση ακόμα και των πιο μικρών συναλλαγών. Η εκρηκτική αύξηση των τελών έχει ωθήσει πολλούς χρήστες να ‘μεταναστεύσουν’ σε άλλα blockchain δίκτυα, που είναι πιο οικονομικά και γρήγορα. Πολλοί μάλιστα έχουν εγκαταλείψει το δίκτυο επ’ αόριστον.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει το πρόβλημα αυτό, ο ιδρυτής του πρότεινε μια βραχυπρόθεσμη αναβάθμιση στο δίκτυο, την EIP-4488, που σκοπεύει να περιορίσει τις υψηλές χρεώσεις.

Σύμφωνα με το φόρουμ του Ethereum ‘Magicians’, ο Buterin έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μια γρήγορη επιδιόρθωση που διασφαλίζει τον προσωρινό περιορισμό των εκρηκτικών τιμών, μειώνοντας το κόστος δεδομένων κλήσης συναλλαγής και καταστέλλοντας τα συνολικά δεδομένα κλήσεων συναλλαγών σε ενιαίο μπλοκ.

Επιπλέον, η νέα αναβάθμιση EIP-4488 θα συμβάλει στη μείωση της αυξανόμενης πίεσης στο δίκτυο, προσθέτοντας περισσότερη ασφάλεια και προστατεύοντας το δίκτυο από το να φτάσει στο υποτιθέμενο «σημείο θραύσης». Η πρόταση, αφού εγκριθεί, θα επιτρέψει στους miners να θέσουν σε παύση μια συναλλαγή. Παράλληλα, αυτοί (οι miners) θα μπορούν να προστεθούν στο μπλοκ, μόλις τα δεδομένα κλήσεων υπερβούν το όριό τους.

Η αρνητική κριτική

Αν και η νέα πρόταση του Buterin επιδιώκει να σταθεροποιήσει τα εκρηκτικά τέλη του δίκτυο, έχει προκαλέσει ανησυχίες τους προγραμματιστές του Ethereum.

Οι προγραμματιστές εξήγησαν πως η αναβάθμιση μπορεί να προκαλέσει πτώση των συνολικών συναλλαγών, οδηγώντας τους χρήστες να πληρώσουν ακόμη υψηλότερα τέλη, για να ξεπεράσουν άλλες συναθροίσεις που ανταγωνίζονται στον ίδιο χώρο δεδομένων κλήσης.

Οι τιμές των gas fees του Ethereum αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού για πολλούς χρήστες, που επιθυμούν την αποκεντρωμένη διεξαγωγή κρύπτο-συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News