Η Exxon Mobil διαπίστωσε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνεις πιο πράσινος. Ο πετρελαϊκός κολοσσός των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει εύκολα τους στόχους του για το 2025 για μείωση των εκπομπών άνθρακα τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τώρα σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου που διαχειρίζεται η εταιρεία κατά 20% έως το 2030, χωρίς να μειώσει τις αναμενόμενες αποδόσεις των επενδύσεων. Οι τρεις διευθυντές που τοποθετήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο από τον ακτιβιστή επενδυτή Engine No.1 τον Μάιο πρέπει πολλά να κάνουν ακόμη για να μπορέσει η εταιρία να φτάσει τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Η ταχύτητα με την οποία η Exxon πέτυχε τον προηγούμενο στόχο της να μειώσει την ένταση των αερίων θερμοκηπίου στις δραστηριότητες γεώτρησης κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το 2016 δείχνει ότι δεν ήταν ακριβώς φιλόδοξος στόχος. Η μείωση των εκπομπών καύσης και μεθανίου είναι σχετικά εύκολη και φθηνή.

Ο νέος στόχος δεν είναι πολύ πιο απαιτητικός. Η εταιρεία περιλαμβάνει μόνο τις λεγόμενες εκπομπές που προκύπτουν άμεσα από τις δραστηριότητές της, όχι τον άνθρακα που εκλύεται όταν οι πελάτες της χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της, όπως η ιταλική ENI, περιλαμβάνουν τις εκπομπές αυτές. Εκτιμήσεις άλλων εταιρειών πετρελαίου, όπως η Shell, δείχνουν ότι αυτές οι ευρύτερες εκπομπές μπορεί να αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν.

Επιπλέον, ο στόχος της Exxon περιλαμβάνει μόνο περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται, παραλείποντας τις κοινοπραξίες και άλλες επενδύσεις, όπου απλώς δεσμεύεται να συνεργαστεί με εταίρους για να μειώσει τις εκπομπές τους κατά παρόμοιο ποσό.

Ούτε ο οικονομικός αντίκτυπος είναι ορατός. Η Exxon σχεδιάζει να διπλασιάσει τα κέρδη της έως το 2027 σε σύγκριση με το 2019, ενώ θα αυξήσει την απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου της από 14% το 2025 σε 17% το 2027.

Δεδομένου του υπαρξιακού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αρχίζουν να επικρατούν γρήγορα, τους νομοθέτες να δίνουν κίνητρα για την πράσινη ενέργεια και με γιγάντιους επενδυτές όπως η BlackRock να πιέζουν για μια ενεργειακή μετάβαση, η Exxon θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Οι τρεις νέοι διευθυντές της θα πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τη σκέψη τους. Η αργή πορεία της Exxon προς το να γίνει πιο πράσινη δείχνει ότι έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners