Οι αυξήσεις των τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπλώνονται σε αγαθά και υπηρεσίες και ο πληθωρισμός μπορεί επίσης να φανεί σε επιχειρηματικές εισροές ευρείας βάσης, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και όλο και περισσότερο η εργασία. Πώς πρέπει να περιμένουμε να αντιδράσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες;
Στο τρέχον σενάριο, το Κογκρέσο μόλις ξόδεψε τρισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει την καλύτερη οικονομική ανάκαμψη που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα. Φανταστείτε την οργή του Κογκρέσου που θα ακολουθούσε, εάν η Fed έπληττε τώρα την οικονομία αυξάνοντας τα επιτόκια χωρίς να χρησιμοποιήσει την πλήρη ευελιξία του νέου της πλαισίου.
Με άλλα λόγια, ένα από τα οφέλη ενός σαφούς πλαισίου στόχευσης πληθωρισμού είναι ότι η κεντρική τράπεζα έχει πολιτική κάλυψη για να αντιδρά γρήγορα στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Με το νέο πλαίσιο, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν σίγουρα θα υπάρχει περισσότερος πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πράγματι, το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε – κατά τη διάρκεια μιας πολύ διαφορετικής εποχής τώρα – έχοντας κατά νου ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι μόνο το νέο πλαίσιο που περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Fed. Προβλέποντας χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής και χρηματοοικονομικών συνθηκών για το αόριστο μέλλον, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε κλονισμό, υποστηριζόμενες από βαρύ δανεισμό. Οι συμμετέχοντες στην αγορά, δικαίως ή αδίκως, πιστεύουν ότι η Fed τους υποστηρίζει και θα υποχωρήσει από τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν πέσουν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Για άλλη μια φορά, οι καθοδικοί κίνδυνοι μιας πορείας αυξήσεων επιτοκίων, τόσο για την οικονομία όσο και για τη φήμη της Fed, είναι σημαντικοί.
Βέβαια όλες οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, όχι μόνο η Fed, αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυνάμεις που πιέζουν προς τον περιορισμό των αυξήσεων επιτοκίων. Ετσι, η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που κινείται μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να περιμένουμε.
 Γιατί να μην αφήσουμε κάποιον άλλο να κινηθεί πρώτα και να δούμε αν προκαλείται αναστάτωση στην αγορά και πολιτική; Εάν επαναληφθεί το σενάριο του 2008 ή εάν η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές μεταδώσουν αποπληθωριστικές τάσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, η αναμονή θα ήταν η σωστή απόφαση.
Διαφορετικά, τα σημερινά εμπόδια στη δράση της κεντρικής τράπεζας θα σημαίνουν περισσότερο και διατηρημένο πληθωρισμό και μια πιο παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχό του. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα έχει πολλά να ζυγίσει καθώς ξεκινά τη δεύτερη θητεία του.

Ο Ραγκουράμ Ρατζάν είναι πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India). Είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Chicago Booth School of Business

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό