Δύο ακόμα δορυφόροι προστέθηκαν στον αστερισμό του Galileo, του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης με το οποίο η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από το GPS του αμερικανικού στρατού.

Οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν την Κυριακή με ρωσικό πύραυλο Soyuz που αναχώρησε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας για λογαριασμό της γαλλικής Arianespace.

Η 11η εκτόξευση για το Galileo την τελευταία δεκαετία ανέβασε στους 28 τους δορυφόρους του συστήματος, του πλέον ακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Galileo, το σύστημα εξυπηρετεί περισσότερες από 2,3 δισ. συσκευές παγκοσμίως, από έξυπνα τηλέφωνα έως ηχητικούς σηματοδότες έκτακτης ανάγκης.

Στην τελική του μορφή, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια στίγματος γύρω στο ένα μέτρο, ενώ η κρυπτογραφημένη υπηρεσία που απευθύνεται σε κυβερνητικές υπηρεσίες αυξάνεται στο ένα εκατοστό.

Οι δύο νέοι δορυφόροι, βάρους 715 κιλών, τέθηκαν σε αρχική τροχιά σε ύψος 23.525 χιλιομέτρων και τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούν στην τελική λειτουργική τροχιά τους σε ύψος 23.222 χλμ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τις δοκιμές και την ανάπτυξη του συστήματος Galileo, με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ακόμα δέκα δορυφόροι πρώτης γενιάς σχεδιάζεται να εκτοξευθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη έξι από αυτούς βρίσκονται σε φάση δοκιμών ή έτοιμοι να μεταφερθούν στη Νότια Αμερική για εκτόξευση.

Θα ακολουθήσει η επόμενη γενιά πιο εξελιγμένων δορυφόρων, γνωστή ως «Galileo Second Generation» ή G2G. Η πρώτη εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «από το 2016, η Ανοικτή Υπηρεσία Galileo παρέχει εξαιρετική ακρίβεια εντοπισμού θέσης, την οποία πλέον χρησιμοποιούν πάνω από πάνω από δύο δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το Galileo περιλαμβάνει επίσης μια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, η οποία μειώνει σημαντικά τον χρόνο εντοπισμού των ατόμων σε κίνδυνο, και για πρώτη φορά παρέχει υπηρεσία ζεύξης επιστροφής, η οποία ενημερώνει τα άτομα σε κίνδυνο ότι το αίτημά τους για βοήθεια έχει ληφθεί. Με την εκτόξευση αυτή ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων και εδραιώνεται η ισχυρή θέση της Ευρώπης στον τομέα των δορυφόρων και των υπηρεσιών παγκόσμιας πλοήγησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Διαδίκτυο: «Βαλκανοποίηση», metaverse, ασφάλεια – Οι προβλέψεις για το 2023
Τεχνολογία |

«Βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, metaverse, ασφάλεια - Τι μας περιμένει το 2023

Τα smartphones θα αντικαταστήσουν την παραδοσιακή γραφειοκρατία και η ιδέα ενός metaverse θα γίνει κομμάτι της πραγματικότητάς μας - Περισσότερες απαιτήσεις για την ασφάλεια συσκευών και τεχνολογιών