Η εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο σημείο από το 1983 δεν έδειξε να σοκάρει την Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν «χωνέψει» πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση επίμονα υψηλού πληθωρισμού και να έχουν προεξοφλήσει την αντίδραση της Federal Reserve, στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Εξάλλου, αν και το 6,8% σε ετήσια βάση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν υψηλότερο από το μέσο όρο των προβλέψεων που έκανε λόγο για άνοδο του δείκτη στο 6,7%, δεν έλειπαν οι φωνές ανάμεσα στους στρατηγικούς αναλυτές που περίμεναν ακόμη υψηλότερο νούμερο. Για παράδειγμα ο Τζέφρι Γκούντλας της DoubleLine προέβλεψε, σύντομα, πιθανή άνοδο του πληθωρισμού στο 7%.

Σε κάθε περίπτωση μοιάζει αναπόφευκτο πως η Fed, κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, να εγκρίνει την επιτάχυνση του ρυθμού του tapering, κάτι που θα φέρει πιο μπροστά και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων, το ερχόμενο καλοκαίρι. Προφανώς η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι θετική προοπτική για την αγορά, όμως είναι αναπόφευκτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν αντ’αυτού σε έτερα θετικά στοιχεία, όπως η ανάρρωση της αγοράς εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα χθεσινά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και η ελεγχόμενη απειλή της Όμικρον, που είναι μεν πολύ μεταδοτική, αλλά όχι τόσο επικίνδυνη

Κάπως έτσι, οι δείκτες της Wall Street άνοιξαν στο «πράσινο», αφήνοντας πίσω τους την χθεσινή διόρθωση. Ο βιομηχανικός Dow Jones ανεβαίνει κατά 0,3% στις 35.862 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,45% στις 4.688 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στις 15.552 αυξημένος κατά 0,23%.

Με το ρυθμό αυτό, όλοι οι δείκτες αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη. Ο Dow είναι ενισχυμένος κατά 3,8% για την εβδομάδα, ο S&P 500 και ο Nasdaq κατά περίπου 3,5%.

Στην αγορά των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί και σήμερα στο 1,464, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο χάνει έδαφος με την ισοτιμία με το ευρώ να βρίσκεται στο 1,129.

Στην αγορά των commodities, το πετρέλαιο ενισχύεται με την τιμή του brent να βρίσκεται στα 74,65 δολάρια και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει στα 71,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street