Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι γεγονός ότι η…επιμονή του πληθωρισμού διαβρώνει τους μισθούς και αυξάνει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για αυστηρότερη πολιτική.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% από τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και μισθοί στο μικροσκόπιο της FED και της ΕΚΤ

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις -σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους «έδειξαν»  ετήσια αύξηση 6,8% και άνοδο 0,7% σε μηνιαίο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στην τελευταία συνεδρίαση -για φέτος- της κεντρικής τράπεζας  μέσα την επόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών βρίσκεται το πότε η τράπεζα θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως και στο εάν υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των αξιωματούχων της Fed για την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να έχει τονίσει επανειλημμένα μιλώντας για ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των επιτοκίων πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

Οι κεντρικές τράπεζες – και οι πολιτικοί – σε όλο τον κόσμο δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό καθώς οι εργαζόμενοι ξοδεύουν περισσότερα για τρόφιμα και για καύσιμα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ – Πληθωρισμός και Ομικρον υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Μια ταχύτερη μείωση θα άνοιγε την πόρτα στη Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, μια κίνηση που αναμένουν τώρα οι αγορές στα μέσα του επόμενου έτους.

Υψηλό 30 ετών για τον δομικό πληθωρισμό

Από εκεί και πέρα, οι ετήσιες αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 7% το 2022.

Εξαιρουμένων  τροφίμων και ενέργειας, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ένα νέο υψηλό 30 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζόρτζια Μελόνι ή Όλαφ Σολτς – Ποια είναι μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ;
Αναλύσεις |

Θύελλα κατά του Σολτς – Έρχεται το τέλος της «γερμανικής ΕΕ»;

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους εταίρους της Γερμανίας και τις Βρυξέλλες το «πακέτο» των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνησή της, που μοιάζει με τη σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι.