Πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ισπανική εταιρεία Abengoa S.A. και στη θυγατρική της Abengoa Bionenergía S.A. (μαζί «Abengoa») για καρτέλ που αφορούσε στον μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών χονδρικής στην ευρωπαϊκή αγορά αιθανόλης. Η Abengoa παραδέχτηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ και συμφώνησε να διευθετήσει την υπόθεση.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα επιβάλλουμε πρόστιμο στην Abengoa, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιθανόλης στην ΕΕ, επειδή επιδίωξε να ελέγξει τις τιμές αιθανόλης στην αγορά. Τα βιοκαύσιμα μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση καθαρότερων μεταφορών και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το λόγο αυτό, οι αποτελεσματικές αγορές βιοκαυσίμων διαδραματίζουν βασικό ρόλο.Η Επιτροπή επιδεικνύει μηδενική ανοχή για τα καρτέλ και θα επιβάλει αυστηρά τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ώστε να διασφαλίσει τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, όπως η αγοράς αιθανόλης».

Παράγεται από βιομάζα

Η αιθανόλη είναι μια αλκοόλη που παράγεται από βιομάζα (όπως σιτάρι, καλαμπόκι ή ζαχαρότευτλα) η οποία, όταν προστίθεται στη βενζίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για μηχανοκίνητα οχήματα. Το λιμάνι του Ρότερνταμ και η αγορά φορτηγίδων Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσας είναι οι πιο σημαντικές τοποθεσίες εμπορίας αιθανόλης στην Ευρώπη. Η S&P Global Platts («Platts»), μια εταιρεία που παρέχει εκτιμήσεις τιμών για διαφορετικές αγορές εμπορευμάτων, λαμβάνει υπόψη τη δραστηριότητα συναλλαγών σε αυτόν τον τομέα στη διαδικασία αξιολόγησης για τον καθορισμό των σημείων αναφοράς για την αιθανόλη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς στον κλάδο. Για να καθορίσει τα σημεία αναφοράς της, η Platts χρησιμοποιεί μια διαδικασία αξιολόγησης τιμών που ονομάζεται «Market on Close» («MOC»).

Η Abengoa, ένας από τους πρώην μεγαλύτερους παραγωγούς αιθανόλης στην ΕΕ, ανέφερε τη μεγάλη πλειονότητα των συμβολαίων πωλήσεων αιθανόλης στον μηνιαίο μέσο όρο των δεικτών αναφοράς αιθανόλης της Platts. Ως εκ τούτου, το επίπεδο των δεικτών αναφοράς για την αιθανόλη θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τα έσοδα που έλαβε η Abengoa από τις πωλήσεις της αιθανόλης της.

Η έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε ότι η Abengoa συντόνιζε τη συναλλακτική της συμπεριφορά με άλλες εταιρείες σε τακτική βάση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το λεγόμενο «Παράθυρο MOC» της Platts, που είναι η περίοδος μεταξύ 16:00 και 16:30 ώρα Λονδίνου. Στόχος της Abengoa ήταν να αυξήσει τεχνητά, να διατηρήσει ή/και να αποτρέψει τη μείωση των επιπέδων αναφοράς για την αιθανόλη της Platts. Η Abengoa περιόρισε επίσης την παροχή αιθανόλης που παραδίδεται στην περιοχή του Ρότερνταμ, προκειμένου να μειωθούν οι διαθέσιμες ποσότητες για παράδοση στο παράθυρο MOC. Οι έμποροι αιθανόλης της Abengoa είχαν παράνομες επαφές με άτομα σε άλλες εταιρείες, συνήθως με τη μορφή συνομιλιών, προκειμένου να συντονίσουν μαζί τους ορισμένες από τις δραστηριότητες εμπορίας αιθανόλης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το MOC Window. Αυτές οι πρακτικές απαγορεύονται βάσει των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η παράβαση κάλυψε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η συμμετοχή της Abengoa στο καρτέλ διήρκεσε από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 16 Μαΐου 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως