Οι ελλείψεις προσωπικού λόγω της πανδημίας και της αλλαγής των εργασιακών συνθηκών προκαλούν άλμα μισθών, ειδικά στις ΗΠΑ από όπου προέρχονται τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Στον τομέα της διασκέδασης και του τουρισμού οι αυξήσεις αυτές έφτασαν το 13,7%, ενώ στις μεταφορές και την εφοδιαστική οι αυξήσεις ανήλθαν σε 8,9% για το Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Αυξήσεις καταγράφονται και στην εστίαση. Το μέσο ωρομίσθιο τον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερο κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας της χώρας που παρουσίασε η Wall Street Journal.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούν στενά τις τάσεις στους μισθούς στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής. Εάν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίσουν να ζητούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του ήδη υπάρχοντος πληθωρισμού, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερη αύξηση των τιμών στην οικονομία. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες να μετακυλίσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές με τη μορφή αυξήσεων τιμών, γεγονός που θα ανατροφοδοτούσε τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις και των δύο αυτών κεντρικών τραπεζών αναμένονται με ενδιαφέρον την επόμενη εβδομάδα καθώς τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Τι δείχνει η αύξηση των μισθών

Η αυξητική τάση στους μισθούς ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δείχνει ότι οι προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ειδικά στο θέμα της απασχόλησης με πολλούς εργαζόμενους να γυρίζουν την πλάτη σε ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό. Μπορεί την ίδια στιγμή η συνολική αύξηση της απασχόλησης να δημιουργεί προοπτικές για φρένο στις αυξήσεις αυτές το επόμενο διάστημα, αλλά εξακολουθούν να καταγράφονται ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Η τάση αυτή προς το παρόν καταγράφεται πιο έντονα στις ΗΠΑ αλλά έχει κάνει την εμφάνισή της σε μικρότερο βαθμό και στην Ευρώπη.

Μέσα στα δύο αυτά χρόνια μετά την άνευ προηγουμένου αναταραχή στις αγορές εργασίας, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Είτε για να αποφύγουν τη μόλυνση, είτε για να αναρρώσουν από ασθένεια, είτε για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των σχολείων, είτε απλά να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η μείωση αυτή της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, έχει εντείνει τις δημογραφικές πιέσεις στις ανεπτυγμένες κυρίως οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία αλλά και κάποιες χώρες της Ευρωζώνης. Οι πιέσεις αυτές ήταν ήδη εμφανείς πολύ πριν το χτύπημα της πανδημίας, αλλά επιδεινώθηκαν από τον Covid-19. Αυτό το σοκ στην προσφορά εργασίας αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν δραστηριότητες λόγω έλλειψης εργαζομένων. Ενώ οι εταιρείες ήλπιζαν ότι αυτά τα προβλήματα θα ήταν παροδικά και θα αντιμετωπιστούν το καλοκαίρι μετά το άνοιγμα των οικονομιών, πολλές ανησυχούν τώρα ότι τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να είναι πιο βαθιά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η στρέβλωση είναι μεγαλύτερη στους τομείς που επλήγησαν πιο πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις ΗΠΑ, οι μισθοί στην αναψυχή και τη φιλοξενία από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό 23%. Στη συνέχεια το ποσοστό αυτό μειώθηκε αν και παραμένει σημαντικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή