Ανέκαμψε και πάλι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, μετά την πολύ σημαντική πτώση του τον περασμένο μήνα, που είχε προβληματίσει έντονα τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν,  αυξήθηκε στο 70,4 για το Δεκέμβριο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το 67,4 του Νοεμβρίου, όταν είχε υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποτυπώνουν τις συνέπειες της επιδείνωσης του πληθωρισμού, που σήμερα ανέβηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση.

Αυτό έχει σημασία διότι οι περισσότεροι καταναλωτές που ρωτήθηκαν, ανέφεραν τον αυξημένο πληθωρισμό και την ακρίβεια ως το νούμερο ένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ και όχι την κάπως αργή ανάρρωση της αγοράς εργασίας, καθώς ένα στα τέσσερα νοικοκυριά διαπιστώνει διάβρωση του βιοτικού τους επιπέδου λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Στην έκθεση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, οι καταναλωτές προέβλεπαν αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,9% την επόμενη χρονιά και κατά μέσο όρο στο 3% τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Πάντως, ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης ήταν το γεγονός πως τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έδειξαν μεγαλύτερη αισιοδοξία, η οποία βασιζόταν στις εκτιμήσεις για σημαντικές αυξήσεις των μισθών κατά 2,9% την ερχόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή