Η DCN Global, το ADPR Lab και το YET δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων όχι μόνο από τον χώρο τον ΜΜΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με τη χρήση πολλαπλών εργαλείων.

Το Digital Communication Network (DCN) έχει περισσότερα από 6000 μέλη παγκοσμίως και ο πρόεδρος του, καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου υπογράμμισε παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για την Ελλάδα πως ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την συνεργασία Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, επικοινωνητών, infuencers, ειδικών στο digital , νέων, φοιτητών, επιχειρηματιών, κ.α . Η πρόκληση θα είναι όλοι να συμβάλλουν από τον τομέα τους ώστε να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες νέες δεξιότητες και αντιλήψεις, να εφεύρουν νέες πρακτικές και  λύσεις ώστε να καταπολεμηθούν προσπάθειες και δράσεις παραπληροφόρησης.

Είναι ένα «hack» με την πιο θετική έννοια της λέξης, μια προσπάθεια καινοτομίας και εύρεσης νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και για αξιόπιστες ροές κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεις, ακόμη και των καθημερινών μας συνομιλιών, είπε ο αμερικανός πρέσβης Jeffrey Pyatt αναδεικνύοντας στην ομιλία του τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ και προσωπικά ο πρόεδρος Baiden – που πρόσφατα συγκάλεσε διεθνή διάσκεψη και για αυτό το θέμα.

Η παραπληροφόρηση ( Disinformation) – καθώς ο όρος fake news εγκαταλείφθηκε διεθνώς λόγω της πολιτικής χροιάς που είχε προσλάβει- μεταξύ άλλων,  υπονομεύει δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμούς ενώ προωθεί τον εξτρεμισμό, τον οξύ πολιτικό λόγο, το μίσος, τον ρατσισμό και θέτει εμπόδια στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών και διεθνών συμφωνιών.

Το Disinfohacks αποτελεί μια εργαλειοθήκη, μια αποκλειστική ψηφιακή πλατφόρμα, αναρτήσεων ιστολογίου, ενημερωτικών δελτίων, podcast και πολλά άλλα για να  ενισχύσει και να επεκτείνει το δίκτυο όσων συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτου περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες έχουν επηρεαστεί από ειδήσεις που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς ενώ το 77% δηλώνει πως βρίσκεται αντιμέτωπο με την παραπληροφόρηση πολλές φορές την ημέρα ( 28%) και πολλές φορές την εβδομάδα (49%).

Ειδικότερα, για την Covid-19 στην Ελλάδα λόγω της παραπληρόφορησης δημιουργήθηκε στρεβλή άποψη σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης.

Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μπέττυ Τσακαρέστου και επικεφαλής του ADPR Lab η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά τους δυνητικούς ενδιαφερόμενους που θα συμμετέχουν.

Επίσης από την οργάνωση ΥΕΤ η κ. Μάγδα Καϊλή, ως εταίρος του προγράμματος έδωσε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων οι οποίες ξεκινούν τον Ιανουάριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με στόχο την ενίσχυση του εγγραμματισμού του κοινού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εγγραμματισμό των Μέσων , όπως έδειξε η έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτου, η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά, στην 27η θέση

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το GEC του State Department και την αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974