Τώρα ξεκινά να δείχνει… τα δόντια της η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με το χειμώνα και τις ψυχρές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στις χώρες και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να εκτινάσσεται. Οι ΑΠΕ εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν συμμετέχουν στον ενεργειακό μίγμα, το οποίο εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ σε ό,τι αφορά το κόστος.

Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τιμών που απειλεί πια να βγάλει εκτός οικονομικού προϋπολογισμού δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Αρκεί η παράθεση συγκεκριμένων δεικτών από την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η αγορά επόμενης ημέρας δείχνει για σήμερα τη μέση τιμή χονδρεμπορικής να εκτινάσσεται σε ένα 24ωρο στα 254,68 ευρώ/MWh. Όταν χθες ήταν στα 186,07 ευρώ, χάρη στις ιδανικές ανεμολογικές συνθήκες που έβαζαν σε λειτουργία τα φθηνά αιολικά πάρκα. Τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι σε λίγες ώρες η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 36,87%.

Το φυσικό αέριο TTF στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών εκτοξεύτηκε ενδοσυνεδριακά στα 107,8 ευρώ/MWh, στέλνοντας επίσης και τα συμβόλαια του Απριλίου, οπότε και εκτιμάται η αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 75 ευρώ. Πριν από λίγους μήνες η μελλοντική τιμή ήταν στα επίπεδα των 50 ευρώ/MWh.

Αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε κάθε ρεκόρ. Στη Γαλλία η μέση τιμή διαμορφώθηκε για σήμερα στα 300,79 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ιταλία με 294,75 ευρώ, έπεται η Κροατία με 285,92 ευρώ, η Ελβετία δείχνει σήμερα την τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στα 284,27 ευρώ, σε Αυστρία και Ουγγαρία εκτινάχθηκε στα 282,14 η μέση τιμή χονδρεμπορικής στη Σερβία είναι στα 273,57 ευρω, στις χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία) η μέση τιμή στα 268,21 ευρώ κ.ο.κ.

Μέτρα – «ασπιρίνες»

Μπροστά σε αυτή τη χιονοθύελλα των αυξήσεων που δείχνουν βαρυχειμωνιά για χιλιάδες νοικοκυριά κατά τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση επιδιώκει να παρέμβει με μέτρα προστασίας των καταναλωτών, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να στηθεί ένα αξιόπιστο πλέγμα ασφαλείας των εισοδημάτων.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Τι ζητά η ευρωπαϊκή συμμαχία των «5»

Όπως ανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής σχεδιάζονται αυξήσεις στην έκπτωση του φυσικού αερίου. Το νέο ύψος θα ισχύσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, η αναγγελθείσα από το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει περάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει καταλήξει στη φόρμουλα με την οποία θα συμφωνήσει με τους προμηθευτές – πελάτες της για τον τρόπο μετακύλισης της έκπτωσης. Ως εκ τούτου οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν περάσει έκπτωση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.

Έτσι τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο έχουν καεί… με αυξήσεις της τάξης του 150%.

«Ψαλίδι»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαιτίας πιέσεων που δέχεται από τις Βρυξέλλες, αναμένεται, όπως έκανε γνωστό χθες στο Σκάι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, να καταργήσει την επιχορήγηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως έγραψαν και ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, οι ενισχύσεις θα δίνονται μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Πάντως, η αγορά χαρακτηρίζει αυτά τα μέτρα «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος ακρίβειας που θα χτυπήσει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια