Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών είναι ακόμη εδώ. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις γύρω από το πόσο ακόμη θα διαρκέσει, αυτή την περίοδο υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: τι σημαίνει αυτό για τα φετινά Χριστούγεννα; Με άλλα λόγια, θα δυσκολευτούμε να βρούμε στην αγορά κάποια δώρα – προϊόντα τεχνολογίας ή θα τα αγοράσουμε πιο ακριβά;

Η απάντηση εξαρτάται από το τι αναζητά κανείς και πόσο έγκαιρα θα κάνει τις αγορές του, απαντούν οι αναλυτές αγοράς στο CNBC.

Οι ημιαγωγοί είναι βασικά στοιχεία ενός ολοένα αυξανόμενου εύρους προϊόντων: από αυτοκίνητα και ηλεκτρικά ποδήλατα, μέχρι πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Και η συμφόρηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει προκαλέσει μικρότερες ή μεγαλύτερες ελλείψεις σε τσιπ στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Άλαν Πρίστλεϊ, αναλυτής του κλάδου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα έχει αντίκτυπο στη χριστουγεννιάτικη αγορά και προειδοποίησε για –τουλάχιστον- μεγαλύτερους χρόνους στις παραδόσεις προϊόντων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της φετινής αγοράς ειδών τεχνολογίας: «είμαστε όλοι συνηθισμένοι στο Amazon Prime: πατήστε το κουμπί και θα σας παραδοθεί σε 24 ώρες. Ίσως τώρα πρέπει να περιμένετε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Όπως εξήγησε, μάλιστα, το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά είδη χρειάζονται πολλά τσιπ και όχι μόνο ένα, όπως π.χ. τα smartphone, και αυτά είναι τα τσιπ στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη έλλειψη.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκίνητα – Η έλλειψη τσιπ εκτοξεύει τις τιμές στα ΙΧ από «δεύτερο χέρι»

Η TSMC, η Samsung και η Intel, το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας ημιαγωγών, δεν επικεντρώνονται στην κατασκευή αυτών των παλαιότερων, λιγότερο προηγμένων τσιπ διαχείρισης ενέργειας, καθώς στρέφονται σε νεότερες εκδόσεις.

Προβλήματα διαθεσιμότητας

Προϊόντα που περιλαμβάνουν πολλούς ημιαγωγούς όπως υπολογιστές, smartphone και κονσόλες παιχνιδιών είναι πιθανό να είναι δημοφιλή χριστουγεννιάτικα δώρα, αλλά υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τον Γκλεν Ο’ Ντόντελ, αντιπρόεδρο και διευθυντή έρευνας στην εταιρείας αναλύσεων Forrester.

Το PS5 της Sony και το Xbox Series S της Microsoft δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, για παράδειγμα, όπως και το smartphone Pixel 6 Pro της Google.

«Αν μπορείτε να τα αποκτήσετε, θα τα πληρώσετε ακριβά», είπε χαρακτηριστικά ο Ο’ Ντόνελ.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα αυτή τη σεζόν», πρόσθεσε. «Αν δεν έχετε [προμηθευτεί] ήδη αυτό που θέλετε να βάλετε κάτω από το δέντρο, μπορεί να μην είστε τυχεροί. Ακόμη και ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης δεν θα μπορέσει να τα παραδώσει»!

Διαβάστε επίσης: Ημιαγωγοί – Συνεχίζεται η εμπορική μάχη ΗΠΑ-Κίνας γύρω από την τεχνολογία

Πολεμώντας τα ρομπότ

Δεν είναι μόνο άλλοι αγοραστές με τους οποίους οι καταναλωτές ανταγωνίζονται για προϊόντα σε ζήτηση αυτά τα Χριστούγεννα. Ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα αγορών που τους δίνουν τη δυνατότητα να «καπαρώσουν» ένα προϊόν αμέσως μόλις εμφανιστούν ως διαθέσιμα. Με αυτόν τον τρόπο αγοράζονται προϊόντα υψηλής ζήτησης για να πιέσουν την αγορά, ώστε στη συνέχεια να πουληθούν σε φουσκωμένες τιμές, εξήγησε ο Ο’ Ντόνελ. .

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα κονσολών PS5 και Xbox Series S που πωλούνται στο eBay, το Facebook Marketplace, το Gumtree και άλλες πλατφόρμες αγοράς και πώλησης πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη λιανική τιμή.

Χρειάζεται… ευελιξία

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να «συμβιβαστούν» αγοράζοντας ηλεκτρονικά είδη που βρίσκονται σε απόθεμα και μπορούν να διατεθούν νωρίτερα, συνιστούν οι αναλυτές της αγοράς.

«Εάν το βρείτε… πάρτε το (!)», συνέστησε ο Άλαν Πρίστλεϊ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία