Ο Ιλον Μασκ ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το Times Magazine για το 2021. Tο περιοδικό αναφέρει: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει σπίτι και πουλάει την περιουσία του. Στέλνει δορυφόρους σε διαστημική τροχιά και αξιοποιεί τον ήλιο. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που δημιούργησε και το οποίο δεν χρησιμοποιεί βενζίνη και μετά βίας χρειάζεται οδηγό. Με μια κίνηση του δακτύλου του, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται στα ύψη ή βυθίζεται. Μία πλειάδα ένθερμων θαυμαστών του κρέμεται από κάθε του λέξη. Ονειρεύεται μία ζωή στον πλανήτη Άρη».

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική επιχειρηματίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla έχει κάνει μια σειρά πρωτοσέλιδων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα φέτος. Μέσω των αμφιλεγόμενων tweet του, δημιουργεί τις νέες τάσεις και επηρεάζει έντονα τις αγορές κρυπτονομισμάτων, λόγω του ενδιαφέροντός του για memecoins, όπως το Dogecoin (DOGE).

Ο Μασκ και η εξόρυξη

Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά του στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων φέτος ήταν το περιβόητο ‘u-turn’ του στο Bitcoin.

Τον Φεβρουάριο, η Tesla επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια στο Bitcoin, συμβάλλοντας στη ‘θεσμική’ ενδυνάμωση του κορυφαίου κρυπτονομίσματος, που ήδη τροφοδοτείται από άλλες εταιρείες όπως η MicroStrategy και η Square.

Αλλά μόλις τρεις μήνες μετά από αυτό το τεράστιο στοίχημα στο Bitcoin, ο Μασκ ανακοίνωσε την αντιστροφή της πολιτικής της Tesla, μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

O επιχειρηματίας είχε δηλώσει: «Ανησυχούμε για τη ραγδαία αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για εξόρυξη και συναλλαγές Bitcoin, ειδικά άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Η Tesla δεν θα πουλήσει Bitcoin και σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές, μόλις η εξόρυξη μεταβεί σε πιο βιώσιμη ενέργεια».

Εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει μία τεράστια διαμάχη όσον αφορά στο κρυπτονόμισμα, θίγοντας ένα ζήτημα που για πολύ καιρό η πλειοψηφία προσπερνούσε, η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί υψηλές ποσότητες ενέργειας. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πληθώρα συζητήσεων σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin.

Ο Μασκ και οι αγορές κρυπτονομισμάτων

Το προαναφερθέν ‘u-turn’ του στο Bitcoin οδήγησε την τιμή του κρυπτονομίσματος σε καθοδική πορεία. Ωστόσο, οι κρύπτο-αγορές είναι συνηθισμένες στα αμφιλεγόμενα tweet του δισεκατομμυριούχου.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, μια μελέτη από το Εργαστήριο Ερευνών Blockchain έδειξε ότι οι δημόσιες σκέψεις του Elon για το Bitcoin και το Dogecoin προκάλεσαν αυξήσεις σχεδόν 20% και για τα δύο κρυπτονομίσματα.

Αυτή η μελέτη έφερε στο φως τον εξής προβληματισμό: θα έπρεπε ένας άνδρας να επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τις αγορές;

Ο ερευνητής του Blockchain Research Lab, ο Lennart Ante δήλωσε στον ιστότοπο ενημέρωσης Decrypt «Τα αποτελέσματά μας οδηγούν στο ερώτημα υπό ποιες συνθήκες τα άτομα υψηλού προφίλ θα πρέπει να σχολιάζουν συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα. Εάν ένα μεμονωμένο tweet μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin κατά 111 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα διαφορετικό tweet θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί αντίστοιχη αξία».

Τον Σεπτέμβριο, ο Ιλον Μασκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να «κάνει κάτι» όσον αφορά στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Δεν είναι δυνατόν, νομίζω, να  αφανιστούν τα κρυπτονομίσματα, αλλά είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους». Επίσης, είχε κάνει καυστικά σχόλια όσον αφορά στην στάση της κινεζικής κυβέρνησης: «Υποθέτω ότι τα κρυπτονομίσματα στοχεύουν θεμελιωδώς στη μείωση της ισχύος μιας κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό δεν τους αρέσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News