Μπορεί η Federal Reserve, κατά την τελευταία της συνεδρίαση για το έτος, να κατάφερε να ξεκαθαρίσει τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά της, ωστόσο υπάρχουν κάποια ερωτήματα αναπάντητα αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις, τα οποία προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Κι αυτό αποτυπώθηκε στο ταμπλό της Wall Street.

Αρχικά, την Τετάρτη, οι αγορές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στη δήλωση της Fed, στην οποία ανέφερε ότι θα αντεπιτεθεί στον πληθωρισμό επιταχύνοντας τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και πιθανώς αυξάνοντας τα επιτόκια τρεις φορές το 2022.

Όμως, η εικόνα την Πέμπτη ήταν τελείως διαφορετική.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, 2,47%, κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 15.180,43 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε κατά 0,87% στις 4.668,67 μονάδες και ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 35.897,71 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%

Οι μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια υποχώρησαν απότομα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες θα ανέμενε κανείς ότι θα αυξηθούν ενόψει της αυστηρότερης νομισματικής στάσης της Fed, υποχωρούν.

Ένας λόγος για τις κινήσεις, ειδικά στα ομόλογα, είναι ότι η αγορά μπορεί να μην είναι αρκετά πεπεισμένη ότι η Fed μπορεί να κάνει αυτό που περιέγραψε στις μελλοντικές της προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Τα «γεράκια» σε Fed και BoΕ, τα «περιστέρια» της ΕΚΤ και η… τουρκική συνταγή

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Fed και για τις αγορές είναι ότι μπορεί να μην έχουν το περιθώριο να αυξήσουν τα επιτόκια όσο λένε ότι έχουν χωρίς να αντιστρέψουν την καμπύλη αποδόσεων και να επιβραδύνουν την οικονομία περισσότερο από όσο θέλουν», δήλωσε η Kathy Jones, οικονομολόγος στην Charles Schwab. «Αυτό που σας λέει η αγορά είναι ότι η Fed δεν έχει πολλά περιθώρια να προχωρήσει πέρα ​​από δύο ή τρεις αυξήσεις».

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα εντείνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Ούριος άνεμος στην Ευρώπη

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες παρά τη διαφορετική γραμμή και προσέγγιση βάζουν ένα τέλος -έστω και προσωρινά – στην αβεβαιότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 1,2%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν άλμα 2,8%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 15.636,4 μονάδες, ο γαλλικός CAC διαμορφώθηκε στις 7.005,07 μονάδες με κέρδη 1,12% και ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.260,61 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,25%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, παρά τις ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% από το ιστορικό της χαμηλό του 0,1%, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία ικανοποιούν τα κριτήρια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για αύξηση, ενώ ο αντίκτυπος της παραλλαγής παραμένει αβέβαιος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω τις αγορές ομολόγων της την Πέμπτη, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει την πρωτοφανή στήριξη της νομισματικής πολιτικής για την οικονομία της ευρωζώνης έως το 2022.

Η ΕΚΤ άφησε το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 0%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παρέμεινε στο 0,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων διατηρήθηκε στο -0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα νέα για το ΡΕΡΡ έφεραν χαμόγελα στη Σοφοκλέους

Αξιόλογη άνοδο σημείωσε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου με αιχμή τον κλάδο των τραπεζών. Τα κέρδη του αυξήθηκαν ύστερα από το «παράθυρο» που άφησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ για ελληνικά ομόλογα – Κλείνει την πόρτα (ΡΕΡΡ) – Ανοίγει το παράθυρο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 892,83 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,07%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,584 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της  Viohalco (+5,80%), της Elvalhalcor (+3,10%), της Alpha Bank (+3,02%), της Eurobank (+2,87%) και της Εθνικής (+2,79%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-0,37%) και της ΕΧΑΕ (-0,27%).

Η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων

Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά των ελληνικών τίτλων. Η φράση της επικεφαλής ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα», ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, σβήνοντας την όποια σκια αβεβαιότητας.

Έτσι, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων υποχώρησαν δραστικά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,12% από το 1,36% που κυμαίνονταν στις αρχές της εβδομάδος. Ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

Αντιστοίχως αντέδρασαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ανακάμπτοντας από το «σοκ», που υπέστησαν όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια της, προς έκπληξη των αναλυτών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 329 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 151 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,20% από 1,31% που έκλεισε χθες έναντι -0,34% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,64% από 1,68%.

Η συνέχιση στις αγορές ομολόγων δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία αλλά ταυτόχρονα είναι ότι οι αγορές ανέμεναν να να φτάσει στα αυτιά τους. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου έχει θέσει στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street