Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες παρά τη διαφορετική γραμμή και προσέγγιση βάζουν ένα τέλος -έστω και προσωρινά – στην αβεβαιότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 1,2%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν άλμα 2,8%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 15.636,4 μονάδες, ο γαλλικός CAC διαμορφώθηκε στις 7.005,07 μονάδες με κέρδη 1,12% και ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.260,61 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,25%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, παρά τις ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% από το ιστορικό της χαμηλό του 0,1%, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία ικανοποιούν τα κριτήρια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για αύξηση, ενώ ο αντίκτυπος της παραλλαγής παραμένει αβέβαιος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω τις αγορές ομολόγων της την Πέμπτη, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει την πρωτοφανή στήριξη της νομισματικής πολιτικής για την οικονομία της ευρωζώνης έως το 2022.

Η ΕΚΤ άφησε το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 0%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παρέμεινε στο 0,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων διατηρήθηκε στο -0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι traders ξεκίνησαν την ημέρα προσπαθώντας να αφομοιώσουν το σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για επιθετική όσον αφορά μείωση των αγορών ομολόγων και τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών της στοιχείων τον Ιανουάριο και θα αγοράζει μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα κάθε μήνα στο μέλλον, σε σύγκριση με 90 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι προβλέψεις που κυκλοφόρησαν τη νύχτα δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με δύο το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές