Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Ενώ η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι το επόμενο έτος ισχυρότερη από το 2,2% που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν γιατί οι αριθμοί είναι εμπιστευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις εκτείνονται για πρώτη φορά έως το 2024 και αποτελούν βασικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ μετά την πανδημία. Οι εκτιμήσεις δεν είναι επίσημες μέχρι να δημοσιευθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνέχεια της συνεδρίασης την Πέμπτη, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,5% το 2023.

Επιτόκια

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων πριν το 2023, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν σε αύξηση 10 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ Λαγκάρντ προσπάθησε να καθοδηγήσει τους επενδυτές ενάντια στην πρόβλεψη μιας τόσο πρώιμης κίνησης, επιμένοντας ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού, που έχει φτάσει πλέον στο 4,9%, είναι παροδική. Η εκτίμηση που δείχνει τον πληθωρισμό κάτω του 2% μπορεί να ενισχύσει αυτήν την άποψη, δίνοντας στην επικεφαλής της ΕΚΤ περισσότερα επιχειρήματα να αντιταχθεί στην ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ο πληθωρισμός στη Δύση και το «σατανικό σχέδιο» του Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

«Συνωμοσία του Πεκίνου» κατά της Δύσης, με όπλο τον πληθωρισμό

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το σενάριο της ύπαρξης ενός σχεδίου για να πληγούν οικονομικά ΗΠΑ και ΕΕ, μέσω της πρόκλησης προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την παραγωγή.

Νταβός: Στη σκιά του πολέμου – Τι θα συζητηθεί
Διεθνή |

Στη σκιά του πολέμου το Νταβός - Τι θα συζητηθεί

Από το 2020 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στο παγκόσμιο σύστημα - Oι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που τους έχουν κόψει λίγο τα φτερά για πρώτη φορά - Φέτος δεν θα υπάρχει η παρουσία επιχειρηματιών και πολιτικών από τη Ρωσία