Ολοκληρώθηκε, τα ξημερώματα της Παρασκευής, η τελευταία σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021. Μια σύνοδος της οποίας η ατζέντα ήταν «καυτή»: Η πορεία της Covid μετά την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει ή δεν πρέπει να ληφθούν – και πώς – η ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και πολλά άλλα.

Όσο για το αποτέλεσμά της; Μια… τρύπα στο νερό! Και μάλιστα, με όλη τη σημασία της έκφρασης, όπως αποδεικνύει μια απλή και μόνο ματιά στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος των «27».

Η «Όμικρον» προκαλεί νέες ρωγμές

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το μέτωπο της πανδημίας. Εκεί, το μείζον θέμα που έχει αντικειμενικά αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες αφορά στα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται και το κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών την περίοδο των εορτών.

«Η ελευθερία της μετακίνησης στην Ευρώπη είναι σημαντική», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στην παρθενική του εμφάνιση ως καγκελάριος. Στο πλευρό του είχε τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. Κι αυτός, με τη σειρά του, διεμήνυσε επίσης ότι είναι αντίθετος στην υποχρέωση διενέργειας τεστ για μετακινήσεις εντός ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με αυτή την άποψη. Ο Μάριο Ντράγκι, για παράδειγμα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του για διενέργεια αρνητικού τεστ προκειμένου να εισέλθει κανείς στο έδαφος της Ιταλίας από άλλη χώρα της ΕΕ. Το ίδιο έκαναν και οι ηγέτες άλλων χωρών, που έχουν εφαρμόσει ανάλογα μέτρα, τα οποία στην πράξη ακυρώνουν το «διαβατήριο υγείας» – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, οποίος είχε πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Έτσι, η διατύπωση που επελέγη στο ανακοινωθέν της συνόδου είναι ισορροπημένη, επικαλούμενη την ανάγκη να υπάρχουν «αντικειμενικά κριτήρια» για την επιβολή των όποιων περιορισμών. Ουσιαστικά δε… εύχεται «να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την ισχύ του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της COVID».

Τα «έσπασαν» στην ενέργεια

Ας πάμε, τώρα, στο ζήτημα της ενέργειας. Σε αυτό, η ασυμφωνία ήταν τόσο έντονη, ώστε το σχετικό κεφάλαιο αφαιρέθηκε πλήρως από τα συμπεράσματα της συνόδου! Με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ που ανέμεναν κάποια ουσιαστική δράση από τις πολιτικές ηγεσίες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές που κυριολεκτικά… δαγκώνουν, να αισθανθούν για μια ακόμη φορά ακάλυπτοι.

Οι διαφωνίες δεν αφορούσαν, μάλιστα, μόνο μία πλευρά, αλλά πολλές ταυτόχρονα. Για του λόγου το αληθές, Πολωνία και Τσεχία κατακεραύνωσαν το σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την ενεργειακή ακρίβεια. Παράλληλα δε, απαίτησαν εξαιρέσεις όσον αφορά στα δικαιώματα εκπομπών, προβάλλοντας τις «ειδικές συνθήκες» που υπάρχουν στις δύο χώρες.

Γερμανία και Γαλλία, από την άλλη, συμφώνησαν ότι διαφωνούν στην υπόθεση της ατομικής ενέργειας. «Η Γαλλία ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από αυτόν της Γερμανίας, όπως και άλλες χώρες. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μοντέλα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μπορεί κάθε χώρα να ακολουθεί το δικό της μοντέλο και, την ίδια στιγμή, να είμαστε μαζί στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς, περιγράφοντας με εύσχημο και διπλωματικό τρόπο τη… Βαβέλ που επικρατεί.

«Εάν και εφόσον», για Ρωσία-Ουκρανία

Είναι κάτι, άλλωστε, που διαπιστώθηκε και στο κεφάλαιο που αφορούσε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία. Και σε αυτό το θέμα, όσοι ανέμεναν πως μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, οι «27» θα εμφανίζονταν ενωμένοι, διαψεύστηκαν.

Έτσι, το τελικό ανακοινωθέν περιορίστηκε, για μια ακόμη φορά, στη γνωστή… απειλή υπό προϋποθέσεις: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η Ρωσία θα πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική», σημειώνει η σχετική παράγραφος.

Και συνεχίζει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει αντίδραση με τεράστιες συνέπειες και βαρύ κόστος, μεταξύ άλλων περιοριστικά μέτρα σε συντονισμό με τους εταίρους».

Ανοχή στο «μπούλινγκ» του Πεκίνου

Η αλήθεια δε είναι πως συμφωνία δεν υπήρξε ούτε όσον αφορά στην Κίνα. Ειδικά μετά το «μπούλινγκ» στο οποίο υποβάλει το Πεκίνο ένα κράτος-μέλος, τη Λιθουανία, τιμωρώντας την για τη σύναψη σχέσεων με την Ταϊβάν – φτάνοντας, μάλιστα, να απαιτεί από τους υπόλοιπους της ΕΕ να σταματήσουν τις εμπορικές συναλλαγές μαζί της!

Μετά από όλα αυτά, κουρασμένοι από τις διήμερες συζητήσεις τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναπαυθούν τις άγιες ημέρες που έρχονται. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, θα περιμένουν τη νέα χρονιά μήπως βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες στα μεγάλα θέματα που τους αφορούν.

Ακόμη και στο ζήτημα της τακτικής για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΚΤ μεταφέρθηκαν και στους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δική τους «μίνι» σύνοδο, μετά το πέρας της επίσημης των «27».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα