Μετριασμό των ρυθμών ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αλλά και υποχώρηση του πληθωρισμού, προβλέπει η μακροπρόθεσμη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 6,7% φέτος, προβλέπει η τράπεζα, η οποία αναβάθμισε την προηγούμενη πρόβλεψή της για 6,3%.

Η δυναμική της οικονομίας μετά την πανδημία θα υποχωρήσει το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 3,6% και να επιστρέφει στο 2,2% το 2023 και στο 1,4% το 2024, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Ακόμη, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους σε περίπου 3,5% πριν επιστρέψει κάτω από το 2% στο τέλος του 2022.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη – Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 

Μετά από αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 1,7% το 2023-2024, ποσοστό υψηλότερο από τον χαμηλό πληθωρισμό που παρατηρήθηκε τα χρόνια πριν την πανδημία του COVID και πιο κοντά σε ρυθμούς πριν από την οικονομική κρίση του 2007-2008.

Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να δείχνουν να αμβλύνονται, οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών θα κορυφωθούν το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, οι τιμές για τις υπηρεσίες θα αυξηθούν σταδιακά, φτάνοντας στο 2,7% το 2024, καθώς η σύσφιξη της αγοράς εργασίας ενίσχυσε τους μισθούς διαμορφώνοντας ένα σενάριο πληθωρισμού παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε τα έτη 2002 έως 2007.

Η τράπεζα προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί από 7,8% φέτος σε 7,7% έως το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...