Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής για προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε κρατική εταιρεία να κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα σε προσιτές τιμές μαζί με μια κινεζική εταιρεία, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα την έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να τα τροφοδοτήσει.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι αρχές βρίσκονται σε επαφή με τρεις πιθανούς κινέζους «μνηστήρες» καθώς αναζητούν εταίρο για την El Nasr Automotive Manufacturing Co. για ένα έργο ύψους 127 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων Hisham Tawfik σε συνέντευξή του, χωρίς ωστόσο να δώσει ονόματα. Η παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει το 2023, και αφορά την κατασκευή έως και 20.000 οχημάτων τον χρόνο μέσα σε τρία χρόνια.

Ο Tawfik είπε ότι το ηλεκτρικό μοντέλο της Αιγύπτου, που θα ονομαστεί είτε E70 είτε A70, θα διατίθεται προς περίπου 20.000 δολάρια, με τους μισούς αγοραστές πιθανώς οδηγούς ταξί ή Uber.

Αυτή είναι περίπου η ίδια τιμή με το φθηνότερο EV της Ευρώπης, το Dacia Spring της Renault, κατασκευασμένο στην Κίνα.

Στον ιδιωτικό τομέα θα προσφερθεί επίσης μερίδιο 40% σε μια νέα εταιρεία που ιδρύθηκε για τη λειτουργία σταθμών φόρτισης επί πληρωμή, με το 10% να καταλαμβάνεται από την El Nasr και το υπόλοιπο μισό από μια «κρατική οντότητα», είπε ο Tawfik, χωρίς να διευκρινίσει. Το πρώτο κύμα των 3.000 σημείων φόρτισης θα είναι γύρω από τις πόλεις του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

«Η Αίγυπτος παράγει τώρα όλα τα είδη καθαρής ενέργειας», είπε ο υπουργός, επικαλούμενος τα μεγάλα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την υποδομή για να επεκτείνουμε τη δράση αυτή στην αυτοκινητοβιομηχανία».

Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου ο Tawfik υπολογίζει ότι σήμερα μόο 350 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους πολυσύχναστους δρόμους, σε σύνολο περίπου 5 εκατομμυρίων ιδιωτικών αυτοκινήτων που έχουν καταγραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green