Το 2022 σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η χρονιά των δικτύων – των επώνυμων εμπορικών δικτύων ανεξαρτήτως μεγέθους. Αρκεί να είναι δίκτυα που μπορούν να δικαιολογούν ή και να ενισχύουν τις αξίες τους.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών. Τόσο οι εξαγορές θεματικών δικτύων όπως εκείνων του Pet City από το fund  BC Partners και του Cosmos Sport από την Βρετανική JD Sports όσο και οι επιχειρηματικές – επενδυτικές πρωτοβουλίες του Ομίλου Fourlis  με τα καταστήματα πόλης της φίρμας IKEA, το ηλεκτρονικό κατάστημα της φίρμας Intersport αλλά και το φιλόδοξο εγχείρημα του Retail Park στο Ελληνικό διαμορφώνουν νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Ο Ανδρουλάκης, η Κεντροαριστερή Πολυκατοικία και οι Εκλογές

Καλώς ή κακώς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης – μέχρι και την επομένη των εκλογών όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν- δεν θα βρίσκεται στο κάδρο των πολιτικών αρχηγών που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα «κλέβουν» τη παράσταση μετέχοντας στις συζητήσεις στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μπορεί να «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις και να αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του αλλά ο ίδιος θα είναι απών από την κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνει η «εικόνα» στη Βουλή και το ηγετικό προφίλ που ενισχύεται ή αποδυναμώνεται ακόμη και στους διαξιφισμούς ή τις αντιπαραθέσεις…

Τι σημαίνει αυτό; Η απουσία Ανδρουλάκη δίνει την άνεση στο Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο μοναδικός υπερασπιστής της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής γραμμής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και να κατοχυρώνει τα κέρδη από την αποδοχή μιας ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης στο Κέντρο.

Οι Κάλπες: Αλλά, για τις εκλογές και το σκηνικό που διαμορφώνεται στην «Κεντροαριστερή Πολυκατοικία» είχε συγκεκριμένες αναφορές στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Και αυτή η πολιτική σταθερότητα, η οποία μας επιτρέπει σήμερα να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να μπορούμε να διεκδικούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μια ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα την διακινδυνεύσω.

Και βρίσκω ενδιαφέρον και δεν μπορώ να μην επισημάνω μια φυσική αντίφαση, μεταξύ της απολύτως καταστροφικής εικόνας την οποία παρουσιάσατε για την υγεία, μεταξύ της δικής σας αναγνώρισης -και θα έρθω στο θέμα αυτό διότι είναι κρίσιμο και ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία- για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και της επιλογής σας να έρθετε να ζητήσετε σήμερα εκλογές. Από τη μια αναγνωρίζετε δηλαδή ότι η χώρα βρίσκεται απέναντι σε ένα μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα και έρχεστε σήμερα να ζητήσετε εκλογές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει.

Και αναρωτιόμουν τί είναι αυτό το οποίο σας έκανε να αλλάξετε τη στρατηγική σας και να κάνετε κάτι το οποίο μεταξύ μας δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε και οι εκλογές γίνονται τελικά όποτε το θέλει η Κυβέρνηση.

Γιατί τέτοια νευρικότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τέτοια νευρικότητα; Θα σας πω, έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα. Έχω εξήγηση. Κύριε Τσίπρα, ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Αυτός είναι  ο λόγος που ζητήσατε εκλογές.

Η αιτία είναι δίπλα σας. Δίπλα σας είναι η αιτία. Και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα. Και στους βουλευτές σας. Γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές.

Λοιπόν, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω πει πολλές φορές, είτε τις ζητείτε είτε δεν τις ζητείτε. Δεν αλλάζει η δική μου προσέγγιση στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Και θα έχετε όλο το χρόνο να προσαρμόσετε την τακτική της, αυτούς τους 18 μήνες».

Η Οικονομία και η Άμυνα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη άμυνα της χώρας είναι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη που έχει ως άμεση συνέπεια να τροφοδοτείται και να ενισχύεται η ασφάλεια και ευημερία των πολιτών. Ιδιαίτερα, σήμερα που στην άλλη πλευρά του Αιγαίου τα οικονομικά πειράματα του προέδρου Erdogan έχουν οδηγήσει σε περιπέτειες την Τουρκική Λίρα και σε αδιέξοδα την οικονομία και την κοινωνία της γείτονος.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία χρόνια την έξωθεν καλή μαρτυρία που της επιτρέπει να εμφανίζεται με ισχυροποιημένη τη θέση της στη  ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα των συσχετισμών της δύναμης και της ισχύος αλλά και των συνδυασμένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στα κράτη.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 το Σάββατο στη Βουλή και πιο ειδικά, η αναφορά του στα αμυντικά ζητήματα και τις προμήθειες αξίζει να διαβαστεί μιας και παρέχει συμπυκνωμένη την συνολική κυβερνητική θέση για τις εξελίξεις.

Με Αεροπλάνα και Πλοία: Από την παρέμβαση Μητσοτάκη ένα μικρό απόσπασμα: «Η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra. Σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν.

Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες. Σπάζοντας για ακόμα μία φορά μία παράδοση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας, πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας».

Το Επόμενο Βήμα της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης

Τα πάντα προχωρούν κανονικά στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank και λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα έχει κατοχυρωθεί άλλο ένα βήμα σε μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της. Την Παρασκευή 17.12.2021 ήταν η τελευταία ημέρα άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ σήμερα, Δευτέρα 20.12.2021 είναι η τελευταία ημέρα άσκησης Δικαιώματος Υπαναχώρησης. Επίσης, σήμερα, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να γίνει η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών. Αύριο, Τρίτη 21.12.2021 θα γίνει η πιστοποίηση καταβολής της Αύξησης καθώς και η ανακοίνωση για την κάλυψη της Αύξησης. Την Τετάρτη 22.12.2021, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών η εισαγωγή των νέων Κοινών Μετοχών αλλά και η ανακοίνωση της ημερομηνίας εισαγωγής. Η τελευταία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι η Πέμπτη 23.12.2021 όπου και θα έχουμε την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, ένα αποφασιστικό βήμα για το γενικότερο στόχο επιστροφής μιας ανταγωνιστικής τράπεζας στην αγορά θα έχει επιτευχθεί. Πλέον η Attica Bank έχει, πέραν όλων των άλλων, ένα στρατηγικό εταίρο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (Ellington) αλλά και ένα θεσμικό επενδυτή αξιολογημένο από τις εποπτικές αρχές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι στη βάση της «καταγωγής» και της «προέλευσης» του (ΤΜΕΔΕ). Επιπλέον, μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο εταίρους που κατοχυρώνουν μια βάση ασφάλειας για τα συμφέροντα όλων των μετόχων.

Τα Σχέδια για το 2022: Με την νέα χρονιά θα υπάρξουν και περαιτέρω ενέργειες και μια Δεύτερη Επένδυση όπως χαρακτηρίζεται στη μεταξύ των δύο εταίρων συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι θα εξασφαλίσουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εύλογη εξασφάλιση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η προ-αξιολόγηση (prerating) της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Notes) των εκκρεμών τιτλοποιήσεων της τράπεζας από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα διοριστεί εξειδικευμένη εταιρεία σε συναλλαγές τιτλοποιήσεων προκειμένου να εκτιμήσει τις τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου Ηρακλής.

Σκοπός της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας και της ενδεχόμενης Αξιολόγησης Προγράμματος Ηρακλής είναι να ποσοτικοποιήσουν τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της τράπεζας και να εντοπίσουν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικονομικού έτους 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων.

Το Τελικό Ποσοστό: Μετά την ολοκλήρωση αυτών των προβλεπόμενων κινήσεων, οι δύο εταίροι δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια Τρίτη Εισφορά Κεφαλαίου.  Η τυχόν Τρίτη Εισφορά Κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Αλλά, για όλα αυτά υπάρχει χρόνος.

Η Διαδρομή: Σε κάθε περίπτωση η απαιτητική αυτή διαδικασία ουσιαστικής κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με κατοχυρωμένα τα συμφέροντα όλων των μετόχων της ξεκίνησε από μια κίνηση της διοίκησης της τράπεζας τον Αύγουστο του 2021. Βεβαίως, η ανακοίνωση της 27/8/2021 απλώς επισημοποιεί το αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων και διεργαςιών.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται στη πώληση συμμετοχής στο πλαίσιο τιτλοποίησης «Ωμέγα». Πώληση του 69% των μετοχών της Thea Artemis Financial Solutions (TAFS), εκ των οποίων 49% ιδιοκτησίας της εταιρείας DDM AG και 20% της Attica Bank, σε εταιρεία της Ellington Solutions S.A. που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών.

Στην ανακοίνωση διαβάζω: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της επωφελούς αυτής συναλλαγής, η Attica Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη».

Με προηγούμενη ανακοίνωση της η διοίκηση της Attica Bank  είχε κάνει ιδιαίτερη αναλυτική αναφορά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα». Η τελευταία περιλάμβανε τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας κατά την 31.12.2020.

Με τη συναλλαγή «Ωμέγα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους περί τα  3 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2 και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την εποπτική αρχή, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, ήτοι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories