Ποιος είπε ότι η ελληνική αγορά ενέργειας δεν έχει αρχίζει – με γρήγορους ρυθμούς- να διεθνοποιείται σε βαθμό μάλιστα που θα ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια όταν ο κρατικός έλεγχος ήταν ένα ταμπού…

Οι Ιταλοί της Italgas είναι πλέον μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ στη ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία SENFLUGA εξαγόρασε μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ). Στην πρώτη φάση, μέτοχοι της SENFLUGA ήταν τρεις πολύ σημαντικοί Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα η ιταλική εταιρεία Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, οι οποίοι είναι επίσης μέτοχοι της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP). Σε δεύτερη φάση, το 10 % της SENFLUGA πέρασε στη DAMCO ENERGY του Ομίλου Κοπελούζου.

Η Italgas και η Snam έχουν κοινούς μετόχους. Η CDP Reti που είναι η βασική μέτοχος και στους δύο αποτελεί ένα joint venture της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti με την Κινεζική State Grid Corporation of China.

Το Ελληνικό Αίμα της Ellington

O Vranos γεννήθηκε στο Worcester της Μασαχουσέτης από τον Alexander και την Aglaea Vranos, και οι δύο ελληνικής καταγωγής.

Στη συνέχεια μεγάλωσε στο Ellington, μια μικρή πόλη της τάξης των 15 χιλιάδων κατοίκων στην Πολιτεία του Κονέκτικατ.

Στα νιάτα του, δούλεψε ακόμη και στη «νύχτα» και κέρδισε τον τίτλο του Mr. Teen Connecticut ως bodybuilder. Εκείνα τα χρόνια το παρατσούκλι του ήταν το “The Arm”.
Στη συνέχεια, ο ατίθασος νεαρός Vranos κατάφερε να σπουδάσει στο Harvard με BA στα Μαθηματικά το 1983. Είχε αρχίσει και διδακτορικό στα Μαθηματικά όταν ανταποκρίθηκε στις Σειρήνες της Wall Street.

Αλλά, ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής Vranos; Η απάντηση απλή και εύκολη: Ο ιδρυτής του Ellington Management Group.

Η ίδρυση του Ellington Management Group έγινε το 1994 όταν ο Michael Vranos ήταν 33 ετών. Σήμερα, στα 60 χρόνια του είναι δίχως αμφιβολία ένας καταξιωμένος στο πεδίο της αγοράς Hedge fund manager αλλά και bond trader, ενώ δεν παραλείπει ποτέ δίπλα στα επαγγελματικά και επιχειρηματικά του να αναφέρεται και στη φιλανθρωπική του δράση.

Αλλά, το δημιούργημα του Vranos έχει πλέον και παρουσία στην ελληνική αγορά. Είναι συνέταιρος του ασφαλιστικού οργανισμού των μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ) στο project της Attica Bank όπου στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα βρεθούν – αν όλα κυλήσουν ομαλά- να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της. ( Για περισσότερα εδώ).

Αλλά, ο Michael Vranos δεν είναι ο μόνος ελληνικής καταγωγής που συμμετέχει στην επιτελική- διευθυντική ομάδα της Ellington. Στο team συμμετέχει και ο John Geanakoplos με την ιδιότητα του Head of Research and Development.

Ο καθηγητής Geanakoplos – έγινε full Professor στο Yale University το 1986, σε ηλικία μόλις 30 ετών, και σήμερα κατέχει ως καθηγητής Οικονομικών κατέχει την έδρα James Tobin και είναι διευθυντής του Cowles Foundation for Research in Economics- είναι 6 χρόνια μεγαλύτερος του Vranos.

Oι δύο γονείς του Geanakoplos ήταν και οι δύο ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ελληνικής καταγωγής. Ο πατέρας του Deno Geanakoplos (ή αν προτιμάτε, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος), καθηγητής Ιστορίας με ιδιαίτερη εξειδίκευση και αγάπη για το Βυζάντιο και την Ορθόδοξη Εκκλησίας Βυζαντινής Ιστορίας στο Yale (έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών το 2007). Η μητέρα του, Effie Geanakoplos, ήταν μια διακεκριμένη επιστήμων με πολύχρονη επιτυχημένη πορεία στο Yale Child Study Center στους τομείς της Κοινωνικής Εργασίας και της Ψυχιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεννημένος το 1916 στην Μινεάπολη (η μεγαλύτερη πόλης της Πολιτείας της Μινεσότα) Deno Geanakoplos πριν ασχοληθεί με την Ιστορία σπούδασε μουσική και πήρε το δίπλωμα του στο βιολί από το περίφημο Juilliard School of Music το 1939, ενώ έπαιξε και ως πρώτο βιολί στην Minneapolis Symphony Orchestra κάτω από την διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Οι δύο τους, ο Vranos και ο καθηγητής Geanakoplos, πέραν της κοινής τους αγάπης για την Επιστήμη των Μαθηματικών, μοιράζονται και το κοινό όραμα τους για την Ellington.

H 4αδα των Αυστραλών

Η πρώην επικεφαλής του Υπερταμείου Ουρανία (Ράνια) Αικατερινάρη σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες περιλαμβάνεται στη κλειστή λίστα των 4 μελών του νέου ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ που μπορούν και έχουν δικαίωμα να τοποθετήσουν οι Αυστραλοί της Macquarie μετά και την απόκτηση του 49 % των μετοχών. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες η κα Αικατερινάρη επιστρέφει στον Όμιλο ΔΕΗ, έστω και στην περιφέρεια του δίχως προφανώς εκτελεστικές αρμοδιότητες.


Ως γνωστόν, η ίδια από το 2010 έως και το 2015 ήταν αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ. Το 2017 ανέλαβε τα υψηλά καθήκοντα ως διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου από το οποίο αποχώρησε το 2020 και έκτοτε συμμετέχει ως μέλος ΔΣ εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Ακίνητο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαγορά από την εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ του ακινήτου της ΑΚΡΙΤΑΣ – ένα ακίνητο που βρίσκεται στη θέση Λούτσα της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας Αττικής, εντός της ΒΙΠΑ Μαγούλας, με συνολική έκταση 16.402,82 τ.μ., μέσα στο οποίο βρίσκεται ισόγειο κτίριο αποθήκευσης και διανομής (logistics) επιφάνειας 6.313,30 τ.μ. Το συνολικό τίμημα, διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.851.935,48 ευρώ, το οποίο και εξοφλήθηκε πλήρως.
Η εισηγμένη εταρεία ΠΛΑΙΣΙΟ με αυτήν την εξαγορά εκείνο που πέτυχε είναι να αποκτήσει στην περιοχή των κεντρικών της εγκαταστάσεων ένα κτίριο αποθήκευσης και διανομής (logistics), γεγονός που της επιτρέπει να επεκτείνει και να ενισχύεσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις στη κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η 3η κατά σειρά Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Πλαστικά Θράκης που αφορά το 2020 είναι διαθέσιμη στο site της εισηγμένης εταιρείας και περιγράφει αναλυτικά την προσέγγιση και τις επιδόσεις του Ομίλου σε αυτά τα θέματα. [Περισσότερα εδώ]

Στην έκθεση του 2020 διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

– Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα, δίνεται έμφαση στην παροχή καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, στη μείωση των αποβλήτων, στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων νέας επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης, αλλά και στην καταγραφή, παρακολούθηση και συνεχή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, έχοντας ενσωματώσει τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας στην επιχειρηματική του στρατηγική, ο Όμιλος δημιούργησε την πλατφόρμα IN THE LOOP (www.in-the-loop.gr) που στοχεύει στην αξιοποίηση του χρησιμοποιημένου πλαστικού για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

– Σχετικά με τα κοινωνικά θέματα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία και διασφάλιση της απασχόλησης, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία, στη διασφάλιση της υγείας, ασφάλειας και ευεξίας των εργαζομένων, όπως επίσης στη διασφάλιση της ποιότητας υγείας και ασφάλειας των πελατών. Για την επίτευξη μίας υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας, πραγματοποιείται αξιολόγηση και προσεκτική επιλογή των προμηθευτών. Σημαντική αποδεικνύεται επίσης και η συνεισφορά του Κοινωνικού Κέντρου ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ (www.kksxalioris.gr) με δραστηριότητες εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού περιεχομένου.

– Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία οικονομικής αξίας και στην οικονομική επίδοση του Ομίλου, στην υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση και διασφάλιση της επιχειρηματικής ηθικής και συμμόρφωσης, όπως επίσης και στη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και ετοιμότητας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

– Προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει ο σχεδιασμός ενεργειών που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική διαχείριση της επιχειρηματικής συνέχειας και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories