Απότομη επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή από ορισμένους οικονομολόγους αποδίδεται στον φόβο που επανήλθε μαζί με την παραλλαγή Όμικρον κρατώντας τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα, από άλλους στο γεγονός ότι οι βρετανοί καταναλωτές πραγματοποίησαν νωρίτερα φέτος τις αγορές τους για τις γιορτές.

Ο δείκτης όγκου πωλήσεων της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) ο οποίος διαμορφώνεται από απαντήσεις λιανεμπόρων από 41 αλυσίδες καταστημάτων συγκρίνοντας τις πωλήσεις σε ετήσια βάση, υποχώρησε στο +8 τον Δεκέμβριο από +39 τον Νοέμβριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και μετά, από όταν, δηλαδή, ίσχυε το lockdown για τα εμπορικά καταστήματα.

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες

«Η έρευνά μας τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνει αυτό που ακούγαμε ανεπίσημα για τον τρομακτικό αντίκτυπο της Όμικρον στην αγορά, με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων να επιβραδύνεται και τις προσδοκίες για τον επόμενο μήνα να υποβαθμίζονται απότομα», δήλωσε ο οικονομολόγος της CBI, Μπεν Τζόουνς, ο οποίος θέτει ζήτημα υποστήριξης από την κυβέρνηση ενόψει των επιπτώσεων της νέας παραλλαγής στην αγορά.

Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ιδιαίτερα έντονη στο Λονδίνο. Ο αριθμός των καταναλωτών μειώθηκε κατά 8,5% στο κέντρο του Λονδίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο και λιγότερο σε άλλα κέντρα πόλεων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Springboard που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ενώ ο κλάδος της φιλοξενίας λέει ότι η χρήση κρατήσεων μειώθηκε κατά 40%.

Η έρευνα της CBI έδειξε ότι οι λιανοπωλητές ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα κυμαίνονταν περίπου σε κανονικά επίπεδα για Δεκέμβριο μήνα και κάτω από τα κανονικά τον Ιανουάριο.

Επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η CBI προσθέτει ακόμη ότι το λιανεμπόριο για την ώρα έχουν μεγάλα αποθέματα, εκφράζει, όμως, φόβους ότι οι απουσίες εργαζομένων εξαιτίας της νέας παραλλαγής θα οδηγήσει εκ νέου σε αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού από τον επόμενο μήνα.

Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις από 41 αλυσίδες λιανικής μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή