Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, με τις αγορές να περιμένουν το «παραδοσιακό» ράλι του Άγιου Βασίλη, το επενδυτικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον εστιάζεται στην ταχεία εξάπλωση παραλλαγή Όμικρον.

Οι αναλυτές αναζητούν τα στοιχεία εκείνα, που θα επιτρέψουν ασφαλείς (όσο τον δυνατόν) εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του νέου παραλλαγμένου στελέχους στην οικονομία και τα επιχειρηματικά των ΗΠΑ.

Συνολικά, ο S&P 500 έχει καταγράψει μικρά κέρδη από τις 24 Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστή η νέα παραλλαγή, και σημείωσε ρεκόρ κλεισίματος την Πέμπτη.

«Η αγορά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη τώρα και κάθε μικρή είδηση ​​έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε ο George Young, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Villere & Co. Young.

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί διπλασιασμό των λοιμώξεων σε 1,5 έως 3 ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αντιπροσωπεύει πλέον το 73% όλων των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, από λιγότερο από 1% στην αρχή του μήνα.

Η ιστορία…

Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τη επιθετικότητα της Όμικρον έχουν κάνει τους επενδυτές λιγότερο απαισιόδοξους από την αρχική αντίδραση. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 2,3% στις 26 Νοεμβρίου μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής, υπό τους φόβους για νέα οικονομικά lockdown.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, τα μετέπειτα στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητας προμηνύονται καλά νέα για αυτό που είναι γνωστό στην αγορά ως ράλι του Άγιου Βασίλη.

Ιστορικά, οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου σε 56 από τα 75 χρόνια από το 1945, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA Research.

Φέτος, η χρονική περίοδος ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου. Το μέσο ράλι του Άγιου Βασίλη ενίσχυσε τον S&P 500 κατά 1,3% από το 1969, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν ότι η Όμικρον θα επηρεάσει τα κέρδη και την οικονομία. Η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών του S&P 500 για το 2022 ήταν 8,3% την Παρασκευή, σε σύγκριση με 8,0% στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η Goldman Sachs μείωσε την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 3,8% από 4,2% λόγω της αβεβαιότητας των επιπτώσεων του νέου κύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street